SVEMIR KROZ TELESKOP

Električni svemir: Što je bilo prvo?

 

Preveli i uredili: Matrix World urednici

Donald Scott thunderbolts.info

Električne struje stvaraju magnetska polja u Suncu.

„Što je došlo prije, kokoš ili jaje?“ Postavljanje ovog pitanja često izaziva podsmijeh od skupine djece koja to prije nisu bila pitana. Za odrasle, to potvrđuje njihovu osudu da pitanja na koja nije moguće odgovoriti moraju biti ignorirana smijehom. Za farmera koji ulazi u posao prodaje jaja kupnjom skupine kokoši nesilica odgovor je jednostavan: „Moje kokoši su došle prve; na taj način sam dobio svoja jaja.“

Astrofizičari koji se bave Suncem i koji pokušavaju objasniti što uzrokuje koronska masivna izbacivanja (CMEs) imaju sličnu zagonetku za odgonetnut: „Što je došlo prvo, promjena u električnoj struji ili promjena  u Sunčevom magnetskom polju?“ Sve do današnjeg dana nije bilo  spomena o električnim strujama u svemiru od strane astronoma koji se bave Suncem. Nije bilo nikakve potvrde da je električna struja potrebna da bi se stvorila magnetska polja ili da ona uopće postoji.

Kristian Birkeland je 1908. sugerirao da električne struje iz Sunca uzrokuju pojavljivanje polarne svjetlosti koju primijećujemo. Astronomi kao što su Sidney Chapman su ga ismijali zbog toga. Kada se radi o opisivanju Sunčevih koronskih masovnih izbacivanja i sličnih fenomena, sve što smo čuli već desetljećima u vezi toga je da se magnetska polja kreću uokolo i savijaju – njihove  „magnetske linije – silnice“ se skupljaju, dodiruju i onda razlijeću noseći materiju sa sobom. To se naziva“Ponovnim magnetskim spajanjem.“ Astronomi koji se bave Suncem nikad ne spominju električne struje. Žele nas uvjeriti da magnetska polja sve to rade sama, bez pomoći. 

Čini se da su se od nedavno stvari promjenile. „Nova studija“ pod naslovom „Trenutni mehanizam ispunjavanja za lomljenje linija magnetskog polja tijekom ponovnog spajanja“ (9 lipanj, 2011., Br. 474, Nature, str. 187) spominje električne struje – ali više kao  efekt nego kao uzrok kretanja magnetskih polja. Pravi laboratorijski pokusi bi od njih zahtijevali postavljanje električnih struja da bih stvorili magnetska polja koja su željeli izmjeriti. Stoga su naveli rezultate svojih kompjuterskih simulacija kao eksperimentalnu činjenicu.

Desetljećima su električni injženjeri i klasični fizičari znali da samo kretanje (strujanje) električnih naboja uzrokuje magnetska polja. Električna struja je jedini uzrok magnetskih polja. Mijenjanje snage i smjera tih struja će pomaknuti magnetska polja uokolo i promijeniti njihovu snagu. Zatvaranje uzročne električne struje će uzrokovati oslobađanje magnetski pohranjene energije.

U sažetku studije koja je gore navedena autori navode: „otkrili smo da kada trenutni slojevi, koji se oblikuju za vrijeme ponovnog magnetskog spajanja, postanu previše intenzivni, oni se dezintegriraju i šire u kompleksnu mrežu punjenja koja uzrokuje da se brzina ponovnog vezivanja naglo poveća.“

Sve su krivo shvatili. Zaboravljaju činjenicu da su varijacije u smjeru i snazi uzročne električne struje to što stvara zapažene promjene u magnetskom polju. Smatraju li da magnetsko polje ima snagu volje? Kreću li se magnetska polja „sama po sebi“  i „spajaju li se ponovno“? Što potiče njihovo pomicanje na prvom mjestu? Što je prvotni uzrok fenomena kojeg opažaju i nazivaju „ponovnim magnetskim spajanjem“?

U ovoj studiji izvještavaju da promjene u magnetskom polju stvaraju naboje električne struje.  Električna naboji zapravo stvaraju magnetska polja i uzrokuju njhovo kretanje. Ova studija nam nudi prvi tračak nade da se te ideje možda javljaju u embrijskom stanju u umovima astrofizičara koji se bave Suncem.

U ovom trenutku, oni još stavljaju svoja jaja prije svojih kokoši. Možda će jednog dana to shvatiti i učiniti to kako spada.

Donald Scott je autor Električnog neba.