SVEMIR KROZ TELESKOP

Novi Zeland – meteorit je napravio predstavu na nebu pred samu zoru

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

The Gisborne Herald, NZ

Bilo koja osoba koja je ustala rano pred zoru u nedjelju bila je svjedokom rijetke pojave na nebu. Neil Hart i njegov desetogodišnji sin Jayden izašli su još po mraku oko 5:50 u jutro u Matawai-ju kako bi lovili divlje svinje. Kako su se približavali Ormondu , na nebu su u pravcu Patutahija vidjeli ekstremno svijetli meteorit koji je obasjao jutarnje nebo i sva brda u okolici.

Žena Gospodina Harta je rekla kako je njih četvero gledalo iz automobila kako meteorit para nebo poprijeko.

Kada je lovačka skupina stigla u Matawai, ljudi su im rekli kako su čuli eksploziju.

Još jedan očevidac iz Mangapapae primijetio je neobično svijetlo kada se ustao, otprilike u isto vrijeme kao i prva skupina.

„Bilo je vrlo neobično. Pitao sam se zašto je svijetlost izgledala toliko drugačije.“

„Kada sam izašao vani, primijetio sam nešto kao rep od iskrica na nebu. Imalo je narančast rep i izgledalo je kao jarko svijetlo koje prelazi preko neba.“

Amater astronom Roger Handford je rekao kako nije uobičajeno vidjeti meteorite toliko nisko. A kako se čula eksplozija, to znači da je meteorit ušao u donju atmosferu.

„Vjerojatno je eksplodirao na nekih 30-50 kilometara iznad tla, i vrlo vjerojatno da se radilo o kamenom meteoritu – ili o drugom mogućem svemirskom smeću,“ rekao je.

Gospodin Handford je izjavio kako je meteorit morao biti veličine šake ili veći da bi mogao penetrirati u donje slojeve atmosfere.