U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Da li je pozitivno maštanje kontra-produktivno?

Autor: Ljubica Šaran
Matrix World

The British Psychological Society

To je pouzdan alat u arsenalu samopomoći – vizualiziranje kako biste ostvarili svoje ciljeve, bilo da je to vizualiziranje da imate manje kila, ili da uživate u pogledu na vrhu Everesta, ili da hodate kroz prolaz sa djevojkom ili dečkom vaših snova. Problem je u tome što istraživanja pokazuju da upuštanje u pozitivno maštanje u stvari čini ambicije o kojima ljudi maštaju manje ostvarivima. Zašto? Nova studija tvrdi da je to zato što pozitivno maštanje troši  energiju.

Ono „čini da energija izgleda nepotrebnom“, kažu Heather Kappes i Gabriela Oettingen. „Dozvoljavajući ljudima da vizualiziraju željenu budućnost“ pozitivno maštanje okida opuštanje koja uobičajeno prati stvarno postignuće, radije nego da rasporedi energiju koja je potrebna da se to postigne, ističu istraživači.

Istraživači su demonstrirali  ovaj proces kroz četiri studije. Prva je bila najmanje uvjerljiva i izgledala je kao vraćanje u 1960-e. Žene od kojih su tražili da pozitivno maštaju o tome da izgledaju i osjećaju se dobro u cipelama sa visokim petama su nakon toga imale manju energiju, što je otkriveno time što su imale smanjen krvni tlak u odnosu na žene od kojih se tražilo da budu više kritički nastrojene prema razlozima za i protiv nošenja modernih cipela sa visokim petama.

Istraživanje je napredovalo.  U drugoj studiji  su učesnici od kojih se tražilo da pozitivno maštaju o pobjedi na  esejskom natjecanju nakon toga rekli da se osjećaju manje energizirano nego učesnici od kojih se tražilo da negativnije maštaju o njihovim izgledima.

Nakon toga, pozitivno maštanje o tjednu koji slijedi je dovelo učesnike do toga da se osjećaju manje energiziranim, a kada su ispitani tjedan dana kasnije, postigli su manje svojih tjednih ciljeva od kontroliranih učesnika, od kojih se prvobitno tražilo da slobodno sanjare o nadolazećem tjednu.

Na kraju, Kappes i Oettingen su rasvjetlile ulogu sklopa, pokazujući da je pozitivno maštanje o nekoj hitnoj potrebi posebice smanjuje energiju. Ova razrađena studija je uključivala i zahtijev da se studenti suzdrže od uzimanje vode i hrane na nekoliko sati, a onda su neki od njih pojeli krekere (navodno kao dio testa okusa). Za one jako žedne učesnike pozitivno maštanje o visokoj čaši ledene vode, a ne maštanje o uspjehu na ispitu, je bilo to koje je dovelo da imaju smanjenu energiju (što je pokazano padom krvnog tlaka). U suprotnosti, za učesnike kojima je dozvoljeno da dobiju čašu vode,  pozitivno maštanje je bilo maštanje o ispitnom uspjehu koje je dovelo do smanjene energije, a ne voda.

Kroz sve studije, istraživači su si uzeli truda da izbace ostala objašnjenja – na primjer, izbacili su utjecaj razdraženosti, u slučaju da negativno maštanje energizira samim time što je iritantno. Izbacili su mogućnost da je neka maštanja lakše prizvati od ostalih. A imali su i neutralno stanje mašte, što im je omogućilo da potvrde da pozitivno maštanje zbilja smanjuje energiju, radije nego da je negativno maštanje jednostavno  energizirajuće. 

Stoga, da li postoje ikakve prednosti u pozitivnom maštanju? Iz pozicije preživljavanja, ako je cilj, kao što su voda i hrana,  van domašaja, mogla bi postojati neka prednost u maštanju koje te prebacuje u mod smanjene energije. Slično tome, ako te zadatak ispuni strahom i tvoj kratkotrajni cilj je opuštanje, onda upuštanje u pozitivno maštanje o željenim ishodima može biti način da se smanji tjeskoba.

Ali u konačnici, Kappes i Oettingen smatraju da će pozitivno maštanje najvjerojatnije odliti vaše promjene za ostvarivanje vašeg cilja: „Umjesto poticanja postignuća, pozitivno maštanje će kod onih koji traže posao potkopati energiju koja je potrebna da se popuni pločnik i iscrpit će energiju zaljubljene osobe koja joj je potrebna da pristupi osobi koja joj se sviđa“, pišu Kappes i Oettingen. „Maštanje koje je manje pozitivno – koje propituje da li idealna budućnost može biti ostvarena, a to onda oslikava prepreke, probleme i smetnje – trebale bi biti povoljnije za skupljanje energije koja je potrbna za postizanje uspjeha.“

Ova studija nije prva koja je razotkrila mit ovog tradicionalnog alata samopomoći.  Studija iz 2009. je otkrila da je ponavljanje pozitivnih osobnih mantri  dovelo ljude sa slabim samopoštovanjem u još goru situaciju.

Kappes, H., and Oettingen, G.(2011). Positive fantasies about idealized futures sap energy . Journal of Experimental Social Psychology, 47 (4), 719-729 DOI: 10.1016/j.jesp.2011.02.003