SVEMIR KROZ TELESKOP

Gigantski svemirski oblak svijetli iznutra: primordijalni oblak vodika se napaja iz centra

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

ScienceDaily

Znanstveno promatranje iz Europske Južne Opservatorije je počelo rasvjetljavati misterij izvora snage iznimno rijetkog ogromnog oblaka plinova koji se nalazi u dijelu s “ranim univerzumom.” Opservacije pokazuju, po prvi puta, da je gigantski „Lyman alpha blob“ jedan od najvećih ikada otkrivenih objekata u svemiru – i da najvjerojatnije napaja galaktike koje su s njim povezane.

Ovakve strukture se najčešće vide u ranom univerzumu gdje je materija koncentrirana. Tim istraživača je otkrio da je svjetlost koja dolazi iz jednog od ovih oblaka (Eng: blob) polarizirana. U svakodnevnom životu, mi se susrećemo sa polariziranom svjetlošću u 3D kinima da bi se stvorio efekt dubine. Ovo je prvi put da je polarizacija otkrivena u Lyman alpha blob-u, i ova opservacija pomaže da bi se razriješila misterija sjaja ovog oblaka.

Lyman-alpha blob je jedan od najčudnijih objekata u svemiru.

Lyman-alpha blob je jedan od najčudnijih objekata u svemiru.

„Mi smo po prvi puta otkrili da je sjaj ovog oblaka povezan sa sjajem briljantnih galaktika koje su u njemu skrivene, a ne kako se prije mislilo da plinovi samog oblaka sjaje,“ objasnio je Matthew Hayes (Univerzitet Toulouse, Francuska), koji je voditelj ovog istraživanja.

Lyman alpha blob je jedan od najvećih objekata u univerzumu. U stvari, to je gigantski oblak vodika čiji dijametar može dosezati nevjerojatnih nekoliko tisuća svjetlosnih godina (nekoliko puta veći od naše galaktike) i u kojemu se nalaze neke od najsjajnijih galaktika. Ovi objekti se obično nalaze na velikim daljinama, tako da ih mi vidimo iz vremena kada je univerzum bio star tek nekoliko milijardi godina. Stoga su takve tvorevine važne da bi mogli shvatiti kako su se formirale galaktike i kako je univerzum evoluirao kada je bio mnogo mlađi. Ali izvor njihove jarke luminoznosti i sama narav oblaka su još uvijek misterija.

Lyman-alpha blob snimljen u vidljivom i infra crvenom spektru.

Lyman-alpha blob snimljen u vidljivom i infra crvenom spektru.

Tim je izučavao jedan od najvećih oblaka, koji je poznat pod nazivom LAB-1 i koji je otkriven 2000. godine. Toliko je daleko od Zemlje da svijetlosti treba 11,5 milijardi godina da nas dosegne. LAB-1 ima dijametar od 300 tisuća svjetlosnih godina. Ova tvorevina je također poznata po tome da u svom sastavu ima nekoliko primordijalnih galaktika, uključujući i aktivnu galaktiku.

Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti Lyman alpha blobove. Jedna ideja je da on sjaji zbog plinova koje povuče njegova jaka gravitacija i tako ih zagrije. Druga teorija je da se to događa zbog briljantnih objekata koji se u njemu nalaze i da su to galaktike koje su u procesu stvaranja zvijezda, te da te galaktike imaju jake crne rupe koje komešaju materiju u njima. Najnovija promatranja su otkrila da je riječ o galaktikama, a ne o plinovima koji napajaju LAB-1.

Ostatak teksta pročitajte ovdje.