KNJIŠKI MOLJAC

Thomas Charles Lethbridge – zaboravljeni istraživač i genij

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Uvod
© William Shepherd 2009 – Čudesni svijet TC Lethbridga

T.C. Lethbridge rođen 1901. godine,  umro 1971. godine, je britanski istraživač i arheolog. Školovao se na koledžu Wellington, nakon toga je od 18 godina krenuo na Univerzitet Cambridge, gdje je otkrio svoj interes za arheologiju. Kada je diplomirao, postao je kopač volonter u timu Louis-a Clarke-a, kuratora Arheološkog Muzeja Cambridge-a. Iako je Lethbridge imao privatne prihode, postao je čuvar Anglo-Saksonskih antikviteta u muzeju. Ostao je u Cambridge-u do 1957.

Podatci o T.C. Lethbridge-u u Wikipedia-i pokazuju konvencionalnu karijeru akademika za vrijeme njegovog boravka u Cambridgeu, Lethbridge je napisao 6 knjiga o Britanskoj povijesti:

Umiak (1937)

Merlin’s Island -essays on Britain in the Dark Ages (1948)

Herdsmen and Hermits – Celtic seafarers in the Northern Seas (1950)

Coastwise Craft (1952)

Boats and Boatmen (1952)

The Painted Men – a history of the Picts (1952)

Gogmagog -The Buried Gods (1957)

Njegova zadnja knjiga je bila jedva jedvice prihvatljiva svijetu arheologije. U njoj on opisuje iskopavanja zaboravljene neolitičke figure u brdima Cambridgeshire-a što je dovelo do otkrića dvije gigantske figure. Lethbridge-ova istraživanja ovih figura uključivale su tehnike i špekulacije koje su išle van akademskog odobravanja. Njegov rad je postao legendaran.

U narednih 15 godina u svojem domu u Hole House in Branscombe u Devon-u, Lethbridge se posvetio istraživanju neobjašnjivih fenomena u svijetu oko njega. Od 1961 do svoje smrti 1971 godine, Routledge & Kegan Paul su publicirali  nevjerojatnu seriju 8 dobro opremljenih knjiga od 150 stranica. Evo mojih zabilježaka o njima.

1. Ghost and Ghoul (1961)
Serija osobnih iskustava ispitanih na način kao da su problem u detekciji. Lethbridge je govorio o nekima paranormalnim iskustvima koja su mu se našla na putu.

2. Witches – investigating an ancient religion (1962)
Komadići obožavanja Diane, stare religije, koja se još uvijek može naći u Britaniji.

3. Ghost and Diving Rod (1963)
Lethbridge opisuje korištenje viska u arheološkim iskopavanjima kako bi pronašao predmete zakopane u zemlji, također upoznaje čitatelje o šumi električnih polja koje ih okružuju.

4. ESP – Beyond Time and Distance (1965)
Lethbridge-ovi eksperimenti sugeriraju da je um čovjeka besmrtan i da se nalazi van vremena i prostora.

5. A Step in the Dark (1967)
Prezentira nove argumente u korist opstanka ljudskog uma nakon smrti.

6. The Monkey’s Tail – a study in evolution and parapsychology (1969)
Lethbridge koristi njegova istraživanja u ekstra-senzornoj percepciji da ni prezentirao alternativnu teoriju Darwin-izma.

7. The Legend of the Sons of God (1972)
Istražuje dokaze o podrijetlu ljudske rase i prezentira nove argumente koji objašnjavaju NLO-e, koji „nisu iz našeg vremena.“

8. The Power of the Pendulum (1978)
Daje nam odgovarajuće zaključke iz Lethbridge-ove dugogodišnje studije o misterioznim mjestima, do kojih ga je doveo visak i do kojih može dovesti svaku osobu otvorenog uma.

Lethbridge je bio superioran znanstveni istražitelj koji je sastavio inteligentne činjenične teorije o neobjašnjivim tematikama kao što su: duhovi, vračanje, visak i rašljarstvo, psihokineza i vanzemaljci. Kroz svoja iskustva sa viskom i njegovom radu na snovima, Lethbridge je zaključio da postoje drugi realiteti iznad ovoga u kojemu se mi nalazimo i da je duša najvjerojatnije besmrtna.

U magazinu: The Spooky World of Quantum Biology, izdanog u lipnju 2009 godine, Michael Garfieled je ovako započeo svoj članak:

Prije 150 godina, paleontolog Thomas Henry Huxley (autodidaktičar i filozof koji je stvorio naziv „agnostik“ i koji je bio poznat kao „Darwin-ov“ buldog zbog njegove strasne obrane prirodne znanosti), izjavio je da će ljudska vrsta eventualno uzeti proces evolucije u svoje ruke. Unutar par dekada nako njegove proklamacije, kadar podjednako briljantnih znanstvenika među kojima su bili; Werner Heisenberg, David Bohm, i Max Planck, započeo je otkrivati misteriozne odlike kvantne mehanike.

Ove dvije teorije – evolucija i kvantna dinamika – je svaka ponaosob smatrana među najvažnijim otkrićima svih vremena. Ako se zajedno pogledaju, one su promijenile u potpunosti način na koji mi razumijemo našu stvarnost. Pa ipak, unatoč njihovoj popularnosti interdisciplinarnog istraživanja i teorija koje se u to ne uklapaju u zadnjih par stotina godina (usprkos čak i knjizi kvantnog fizičara Erwin Schrödinger-a izdate 1944 godine, What Is Life?), tek odnedavno su se shvatili i počeli uzimati u obzir odnosi između ove dvije jako važne domene. Sada se pojavila nova vrsta znanosti koja se naziva: kvantna biologija, i koja se tek počela pomaljati – i koja bi mogla promijeniti sve što znamo – ponovo i nanovo.

Premisa je jednostavna. Život je molekularan proces: molekularan proces operira prema kvantnom udžbeniku; zbog toga je sam život kvantni proces. Pa ipak sve do devedesetih godina prošlog stoljeća nitko nije sugerirao da bi se biologija mogla bolje razumjeti ako bi se promatrala kroz leće kvantne teorije. (Seminarni rad D.V. Nanopoulos’ Theory of brain function, quantum mechanics and superstrings.)

Kvantna biologija nas je odvela na nekoliko mjesta na koja ja tek idem jer se borim kroz Vrijeme i Kvantum, sedmo poglavlje knjige Brian-a Greena: The Fabric of the Cosmos. Kada sam doveo sebe do samog ruba teoretske fizike, očekivao sam da ću naći Toma Lethbridge-a kako će mi doći na vrh brda u susret, iz drugog pravca… koristeći skroz jeftinu opremu u društvu sa svojom ženom i viskom na dugačkoj niti, a ne kao dobro opremljeni funkcioneri „Velike Znanosti.“