U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Jesu li MLIJEKO I KALCIJ dobri za kosti?

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Dr Briffa

Ako bih pokušao ukratko sažeti ono što ja smatram dobrim prehrambenim savjetom, kazao bih: „Jedite kao špiljski čovjek“. Zamisao je u tome da pokušate oponašati prehranu na kojoj smo mi kao vrsta evoluirali i na koju smo najbolje prilagođeni. Mislim da postoji mnogo studija koje snažno podupiru to kao put kojim treba ići. Iako cijenim to da će biti onih koji odbacuju ideju o prvobitnoj prehrani na temelju neispravnih paradigmi (po mom mišljenju) da su zasićene masnoće loše, a žitarice dobre.

Ovdje još jednu anomaliju predstavljaju mliječni proizvodi. Čini se da su dosta nedavno (prije oko 5000 god.) dodani prehrani, tako da u teorji nisu toliko važni za zdravlje. Mnogi prehrambeni komentatori nam ipak govore da su suštinski važni za naše kosti.
Ali, zapisi u kostima starim više od 10 000 godina pokazuju da su kosti bile dobrog zdravlja. Kako smo uspjeli preživjeti više od 2 milijuna godina bez kravljeg mlijeka, a da ga sad  odjednom trebamo? Možda zato što ga uopće ne trebamo.

Odlučio sam ponovno preispitati neka istraživanja u ovom području nedavno. Pronašao sam dosta nedavnih meta-analiza (gomilanje sličnih studija) koje su tražile vezu između konzumacije mlijeka i rizika od prijeloma kuka [1]. Usput, mislim da je rizik od lomova puno bolji kriterij za procjenu vrijednosti mliječnih proizvoda nego što je gustoća kostiju. Navodno je čitav smisao imanja gustih kostiju spriječavanje prijeloma, tako da ima smisla to ispitati (a ne koštani denzitet).

Ni kod žena ni kod muškaraca nije utvrđena nikakva veza između konzumacije mlijeka i rizika od lomova (veća potrošnja mlijeka nije bila povezana sa smanjenim rizikom od prijeloma kuka).
U jednoj drugoj meta-analizi, ista grupa istraživača je promatrala odnos između unosa kalcija i prijeloma kuka [2]. Rezultati su bili isti – nema smanjenog rizika od lomova povezanog sa višim unosom kalcija.

Ova druga meta-analiza također je promatrala interventne studije u kojima su pojedinci tretirani kalcijem. Takve vrste studija potkopavaju epidemiološke studije o kojima smo raspravljali do sada,  u tome da u stvari one mogu dokazati “uzročnost”, tj. da, recimo kalcij uzrokuje manje lomova.

Gledajući na četiri pokusa u kojima je specifično rizik od prijeloma kuka procjenjivan, ispostavilo se da oni koji uzimaju kalcij (u usporedbi sa placebom) imaju za 64 posto povećan rizik od lomova. Oh. Možda sve ovo s mlijekom i kalcijem, naposlijetku, baš i nije tako dobra ideja.

[1] Bischoff-Ferrari HA, et al. Milk intake and risk of hip fracture in men and women: A meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res, 2010 Oct 14.
[2] Bischoff-Ferrari HA, et al. Calcium intake and hip fracture risk in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies and randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2007; 86(6):1780-90.