SVEMIR KROZ TELESKOP

Havajski astronomi pozorno prate asteroid Apophis

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Space Daily

31. siječnja astronomi Univerziteta Havaja u Manoi su koristili teleskop sa UH zrcalima promjera 2,2 metra (UH zrcala za teleskope imaju zrcalni premaz na prednjem dijelu nosača zaštićeni tankim premazom aluminija, zrcala se nalaze u vakumskom prostoru, op. prev.) na planini Mauna Kea, gdje su napravili nove slike potencijalno opasnog asteroida Apophisa koji će se dosta približiti Zemlji i kojega prate već tri godine od kad se pojavio iza Sunca.

 

Objekt je postao poznat pri kraju 2004, godine, kad se činilo da ima omjer od 1 naprama 37 da se sudari sa Zemljom u 2029 godini, ali su naknadni podatci umanjili tu šansu.

Pa ipak, 13-og travnja, 2029., asteroid Apophis koji ima dijametar od 270 metara, će prići toliko blizu Zemlji da će nam biti bliže nego neki geo sinkroni komunikacijski sateliti koji orbitiraju oko naše planete to jest proći će nas na udaljenosti od 36000 kilometara. Apophis će tada na kratko biti vidljiv golim okom kao brzo putujući nebeski objekt.

Ovaj kratkotrajni susret sa zemaljskom orbitom će znakovito promijeniti Apophisovu orbitu zbog koje možda dođe do njegovog sudara sa našom planetom u budućnosti tijekom ovog stoljeća (otprilike 2036. op. prev.). Iz tog razloga, astronomi su se zainteresirali doznati nove podatke da bi dobili dodatne detalje o susretu u 2029. godini.

Astronom David Tholen, jedan od ljudi koje su otkrili Apophis, i studenti na završnoj godini astronomije: Marco Micheli i Garrett Elliott napravili su nove slike kad je asteroid bio manje od 44 stupnja od Sunca i oko milijun puta bljeđi od najbljeđe zvijezde na nebu koje ljudsko oko može primijetiti bez optičkih pomagala.

Tholen je rekao: „Ovu opservacija je bila relativno jednostavna, omogućili su je perfektni uvjeti za promatranje koje imao na Mauna Keai.“

Astronomi mjere pozicije asteroida tako što je uspoređuju sa znanim pozicijama zvijezda koji se pojavljuju u istoj slici sa asteroidom. Svaka najmanja pogreška u katalogu zvjezdanih pozicija, zbog, na primjer vrlo sporog pomicanja zvijezda oko centra naše galaktike, može utjecati na mjerenje pozicije asteroida.

„Trebat ćemo ponoviti opservaciju nekoliko noći uzastopno i pri tome koristiti različite zvijezde da bi dobili manje otklone u izračunu, i na takav način ćemo poboljšati točnost izračuna  Apophisove orbite i imat ćemo više detalja za blizak prolaz Apophisa 2029. godine. Apophis ćemo ponovo moći promatrati za 9 mjeseci. 2013. godine, asteroid će proći dovoljno blizu Zemlje da ga snimimo ultra preciznim radarskim signalima,” rekao je Tholen.