PRIZMA DRUŠTVA

Psihijatri žele da ljudsko tugovanje za voljenom preminulom osobom postane mentalni poremećaj

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Ljudska žalost bi uskoro mogla biti dijagnosticirana kao mentalni poremećaj, kritičari strahuju da bi takva odluka mogla ugurati pilule koje mijenjanju raspoloženje i anuliraju „žalost“ u trenutke normalnog ljudskog tugovanja.

Prema navodima CCHRINT, psihijatri odgovorni za reviziju oficijelne „biblije“ mentalnih bolesti su predložili promjene koje će doktorima olakšati dijagnoze ozbiljne depresije kod osoba koje su iskusile gubitak.

Umjesto da se čeka mjesecima, dijagnoza se može napraviti dva tjedna nakon gubitka voljene osobe.

Trenutačna edicija “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” ili “Dijagnostika i statistički priručnik mentalnih bolesti” – utjecajnog izdanja koje se koristi po cijelom svijetu – isključuje ljude koji su nedavno pretrpjeli gubitak od dijagnoze ozbiljnog depresivnog poremećaja osim ako se simptomi nastave nakon 2 mjeseca od gubitka. Poznata kao teorija „isključenja tuge“ po kojoj „normalna“ tuga ne bi trebala biti okarakterizirana kao mentalni poremećaj.

Ali kritičari smatraju da bi ovo mogao biti potencijalan opasan prijedlog uguran među predložene promjene priručnika, smatraju da bi „isključenje tuge“ trebalo biti eliminirano iz DSMa.

Zagovornici argumentiraju da je ozbiljna depresija u stvari ozbiljna depresija, i da nema neke velike razlike da li dolazi nakon gubitka voljene osobe ili gubitka posla ili rastave ili bilo kojeg velikog stresa. Eliminacija „isključenja tuge“ bi pomogla ljudima da mnogo ranije dobiju liječenje nego inače.

Ali kritičari se boje da bi oni koji doživljavaju potpuno očekivane simptome tuge postali označeni kao mentalno „bolesni.“

Dr. Allen Frances kaže da bi:

Prijedlog označio patološkima normalne ljudske emocije i da bi to mogao donijeti još više pripisanih pilula za mijenjanje raspoloženja.”

„Ovo je katastrofa,“ izjavila je Frances priznata psihijatrica i predsjedavajuća radne skupne koja je napisala trenutačno izdanje DSM-a, koje sada prolazi kroz petu reviziju.

Recimo da izgubite nekoga koga volite i dva tjedna nakon toga osjećate tugu, ne možete dobro spavati, i smanjeni su vam interesi, apetit i energija. Ovih pet simptoma su potpuno tipični za normalnu žalost, ali DSM-5 bi vas umjesto toga okarakterizirao kao osobu sa mentalnim poremećajem.“