PONERIZACIJA DRUŠTVA

Policija upala u nigerijsku “tvornicu beba”, oslobođene 32 tinejdžerice

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Kako navodi agencija France – Presse, nigerijska policija je upala u kuću koja se navodno koristila kao mjesto na kojemu se tinejdžerice prisiljavaju da rađaju bebe koje su onda nuđene na prodaju (trgovina ljudima) ili u druge svrhe, izjavile su nigerijske vlasti u srijedu.

„Upali smo u prostorije Cross fondacije u Abi, prije 3 dana, nakon što smo pratili izjavu o tome da djevojčice u dobi od 15-17 godina postaju trudne i bivaju prisiljene da rađaju djecu za vlasnika,“ kazao je Bala Hassan, načelnik policije u jugoistočnom dijelu zemlje.

„Spasili smo 32 trudne djevojčice i uhitili smo vlasnika koji sad prolazi kroz ispitivanje zbog optužbi da on normalno prodaje bebe ljudima koji ih mogu koristiti za rituale ili druge svrhe.“

Djevojčice trudnice, oslobođene iz jedne od "tvornica za bebe."

Djevojčice trudnice, oslobođene iz jedne od “tvornica za bebe.”

Neke od djevojčica su rekle policiji da im je ponuđeno da prodaju svoje bebe za cijenu od 25 do 20 tisuća naira (192 dolara) u zavisnosti od spola djeteta.

Bebe bi onda bile prodane kupcima za sve svote od 300 tisuća do milijun naira (1920-6400 dolara) za svaku bebu, prema državnoj agencija koja se bori protiv trgovine ljudima u Nigeriji (National Agency for the Prohibition of Trafficking in Persons ili NAPTIP).

Oslobođene djevojke i tinejdžerice iz jedne "tvornice beba" u Nigeriji.

Oslobođene djevojke i tinejdžerice iz jedne “tvornice beba” u Nigeriji.

Djevojčice će biti prenesene u regionalne urede NAPTIP-a u Enugu u srijedu, izjavio je za AFP-u regionalni upravitelj Ljeoma Okoronkwo.

Hassan je rekao da će vlasnik „ilegalne tvornice beba“ najvjerojatnije biti optužen za zlostavljanje djece i trgovinu ljudima. Prodavanje ili kupovanje beba u Nigeriji je ilegalno i zbog toga se može dobiti zatvorska kazna od 14 godina.

„Imamo jako puno slučajeva koji se vode na sudu uprava sada,“ kazao je Okoronkwo.

U 2008. godini, policijski upadi su otkrili navodnu mrežu takvih klinika, koje su nazvane „farmama“ beba ili „tvornicama“ u lokalnim novinama.

Slučajevi zlostavljanja djece i trgovine ljudima su uobičajena pojava u zapadnoj Africi. Neka djeca su kupljena i od njihovih roditelja, da bi radili na plantažama,  rudnicima,  tvornicama ili kao kućna ispomoć.

Druga djeca se prodaju za prostituciju dok neka od njih bivaju ubijena ili mučena u ritualima crne magije. NAPTIP je izjavio da je također primijetio trend ilegalnog posvajanja.

„Postoji problem ilegalnog posvajanja jer ljudi nisu upoznati sa pravim načinom kako posvajiti djecu,“ kazao je Okoronkwo.

Prema UNESCO-u, trgovina ljudima je treća najbrojnija vrsta kriminala u ovoj zemlji, nakon ekonomskih prevara i trgovine drogom.