PONERIZACIJA DRUŠTVA

Indijci plaćaju kirurzima da bi njihovu žensku djecu pretvorili u dječake

Preveli i uredili: Matrix World urednici
Telegraph.co.uk

Mnogi su indijski liječnici optuženi za operacije promjene spola na malim djevojčicama čiji su roditelji željeli sinove da bi poboljšali mogućnosti obiteljske zarade. Za sada ima sedam milijuna više dječaka nego li djevojčica u Indiji. Vlada savezne države Indije Madhya Pradesh istražuje optužbe o tome kako je gotovo 300 djevojčica podvrgnuto kirurškim zahvatima da bi se od njih načinilo dječake u samo jednom jedinom gradu u kojemu su roditelji plaćali oko 2000 funti za svaku operaciju.

Udruge za dječja i ženska prava nazvali su ovu praksu „socijalnim ludilom“ koje „ismijava žene Indije.“

Balans spolova u Indiji je već poremećen jer ima više muške djece tako što se ženski fetusi ubijaju – kroz abortuse – od strane obitelji koje se boje visokih troškova vjenčanja i miraza koje bi mogli platiti. Za sada u Indiji ima sedam milijuna više dječaka nego djevojčica u dobi ispod 6 godina.

Pobornici udruge za dječja i ženska prava tvrde da korištenje kirurgije znači da djevojčice ni nakon rođenja nisu sigurne.

Ovaj uradak se pojavio nakon što su tiskovine otkrile da se djeca diljem Indije operiraju od strane liječnika u Indoreu u Madhya Pradeshu.

Liječnici, konfrontirani u istrazi, su tvrdili da su djevojčice imale genitalne abnormalnosti i da su zbog toga poslane u gradsku kliniku zbog „kirurške korekcije“ i da su samo djeca rođena sa muškim i ženskim seksualnim odlikama legitimni “subjekti” za takvu proceduru. Ali pobornici udruge za dječja i ženska prava su rekli kako su roditelji i liječnici namjerno krivo iskazivali njihova stanja da bi napravili zahvate koji ih pretvaraju iz djevojčica u dječake.

Kirurški zahvat, poznat pod nazivom genitoplastika, stvara penis iz ženskih spolnih organa, te se djeci daju injekcijama muški hormoni kako bi kreirali dječaka.

Dr. V. P. Goswami, predsjednik Indijske Pedijatrijske Akademije u Indoreu, opisao je otkrića šokantnima i upozorio je roditelje da će takva procedura načiniti njihovu djecu impotentnima i neplodnima kada odrastu.

„Genitoplastika je moguća na normalnoj djeci oba spola ali kasnije ovi organi neće rasti uz pomoć hormonalnih utjecaja i to će voditi do neplodnosti kao i do impotencije. To je šokantna vijest i mi ćemo napraviti korektivne mjere,“ rekao je. „Roditelji moraju uzeti u obzir socijalne i psihološke učinke koje takva procedura čini djetetu.“

Indijska Nacionalna Komisija za Protekciju Dječjih Prava naredila je vladi savezne države Madhya Pradesh da istraži optužbe i da završi istragu u roku od 15 dana.

Ranjana Kumari iz Centra za socijalna istraživanja i jedna od vodećih zagovornika protiv ubojstava ženskih fetusa, rekla je da je kirurška transformacija djevojčica u dječake bez njihovog informiranog pristanka, u stvari znak indijskog sve većeg „socijalnog ludila.“

Ona je izjavila da je očajna zbog činjenice da je edukacija zakazala u zaustavljanju odbacivanja ženskih beba u Indiji.

„Brojke su sve pogubnije. U 2001. godini rađalo se 886 djevojčica na 1000 dječaka u Delhiju. Danas ih im samo 866. Što su više educirani to je više ubojstava djevojčica,“ rekla je.

„Ljudi ne žele dijeliti svoju imovinu ili investirati u djevojčice ili plaćati miraz. Pohlepa srednje klase trči za novcem. Zaista je šokantno koliko su direktni napadi i zlostavljanja prava djece.“

Vlada se treba posvetiti problemu tako što će naglasiti spiritualnu važnost djevojčice ili žene koja se dovede u domaćinstvo u Hindu kulturi. „U Indiji mi kažemo kako Bog boravi tamo gdje je žena ali to je nestalo zbog sve ove pohlepe. Mi trebamo naglasiti spiritualno bogatstvo koje djevojčica donosi obitelji, ali ih isto tako moramo poduprijeti financijskim sredstvima i poslovima,“ dodala je.