TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Religija može uzrokovati atrofiju mozga

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Truth frequency news

Vjera može otvoriti vaš um, ali isto tako može uzrokovati da se vaš mozak smanji na različitim razinama, sugeriraju znanstvenici. Znanstvenici na Medicinskom Fakultetu Duke iz SAD-a, tvrde da su otkrili poveznicu između religioznog prakticiranja i promjena na mozgu odraslih osoba.

Studija publicirana u „open-access“ znanstvenom žurnalu Public Library of Science ONE, je ispitivala 268 ljudi u dobi između 58 do 84 godine o njihovim religijskim grupacijama, spiritualnim praksama i životnim promjenama uzrokovanim religijskim praksama. Promjene u obimu njihova hipokampusa, dijela mozga koji je povezan s učenjem i memorijom, su praćene uz pomoć snimanja MRI-em, u periodu od dvije do osam godina.

Protestanti, koji se nisu identificirali kao „ponovno rođeni“, su imali manje atrofije u mozgu unutar hipokampusa za razliku od onih koji su se identificirali kao „ponovno rođeni“ Protestanti, Katolici ili dio bilo koje druge religiozne grupacije. Frekvencija upražnjavanja vjere nije imala nikakvih promjena na rezultatima, dok su sudionici koji su se izjasnili da prolaze kroz religiozna iskustva imali veće atrofije mozga od onih koji nisu prolazili kroz takva iskustva.

1 mozak i hipokampus

Iako mozak ima tendenciju da se smanjuje s godinama života, atrofija hipokampusa je povezana s depresijom i Alzheimerovom bolešću.

Autori studije Amy Owen i David Hayward, su rekli da promjene nisu objašnjene bilo kojim drugim faktorima koji utječu na atrofiju hipokampusa, kao što su starenje, edukacija, depresija ili veličina mozga.