U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Znanstvenici su identificirali regije kojima NIKOTIN povećava pozornost i druge kognitivne sposobnosti

Preveli i uredili: Matrix World urednici

ScienceDaily

Kako nikotin upravlja ljudima je poznata činjenica; pojačava pozornost i blago povećava pamćenje. Sada su znanstvenici, koristeći funkcijsku magnetnu rezonancu (MRI) identificirali određene dijelove mozga gdje nikotin djeluje i afektira pozitivno kognitivne sposobnosti.

Istraživanja sugeriraju da nikotin povećava koncentraciju kod pušaća tako što povećava aktivaciju u posteriornim kortikalnim i subkortikalnim regijama mozga – djelovima mozga koji se tradicionalno povezuju sa vizualnom pozornošću, uzbuđenjem i motoričkom aktivacijom. Studija je osigurala prve dokaze da nikotin – inducira  poboljšanje aktivnosti parijetalnog korteksa koji se asocira sa poboljšavanjem pozornosti.

Istraživači su koristili funkcijski MRI da bi vizualizirali efekte nikotina na mozak za vrijeme procesuiranja brzih vizualnih informacija (RVIP) – zadatak koji je iziskuje neprekidnu pažnju i radnu memoriju. Petnaest pušača sa i bez 21 miligrama flastera sa  transdrematskim nikotinom imali su zadatak sa RVIP-om dok su bili na MRI snimanju. Subjekti su dva puta radili RVIP zadatke – jedanput sa placebo flasterom i jedanput sa nikotinskim flasterom – i skenirani su za vrijeme obiju sesija. Popušili su svoje zadnje cigarete 15 minuta prije nego li su uradili RVIP zadatke.

Kada je pušačima dan placebo flaster za prvog skeniranja i nikotinski flaster za drugog skeniranja, primijetili su poboljšanje performansi i razlike između dva skeniranja. Kada su pušačima dati nikotinski flasteri na prvoj sesiji i placebo na drugoj sesiji, nije bilo razlike u njihovim performansama, što sugerira da je nikotin i praktičan dio u interakciji.

Studijski rezultati također sugeriraju da nikotin pomaže pri fokusiranju pozornosti na zadatak tako što prebacuje kognitivne resurse iz manje „korištenih“ djelova mozga u regije koje su potrebne za performansu u zadatku.

ŠTO TO ZNAČI: Ova studija povećava shvaćanje efekata koji nikotin ima na mozak. Takvi podaci pomažu naše shvaćanje na svojstva nikotinske ovisnosti i potencijalne terapeutske aplikacije.

Dr. Elliot A. Stein iz: Neuroimaging Research Branch, Intramural Research Program, NIDA, i kolege sa: Medical College of Wisconsin i Instituta za Psihijatriju London studija objavljena 24. 10. 2002 izdanje: Neuron.