PONERIZACIJA DRUŠTVA

Biskup na Tenerifima: Postoje djeca koja žele biti zlostavljana, čak te na to i provociraju!

© Diocese of Tenerife – Bernardo Álvarez Biskup Tenerifa

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

elmundo.es

Postoje ti 13-godišnji tinejdžeri, maloljetnici, kojima je fizičko kažnjavanje perfektno u redu, čak štoviše, koji to žele i ako ne paziš čak će te i na to isprovocirati.“ Ovo su riječi biskupa Katoličke crkve Álvareza, čovjeka koji je zadužen za crkvu na Tenerifima i koji je na takav način opisao ozbiljne probleme dječjeg zlostavljanja na Badnje veče u intervjuu kojeg je dao lokalnim novinama na Tenerifima pod nazivom La Opinión de Tenerife.

U dodatku, biskup je usporedio homoseksualnost sa zlostavljanjem djece i čak uvjeravao da su razlike između homoseksualnosti i zlostavljanja očigledne, te je postavio pitanje: „zašto se osoba koja zlostavlja djecu mora smatrati bolesnom osobom?

Čak i ako Álvarez iznosi da poštuje seksualno opredjeljenje homoseksualaca, on je još jednom pokazao svoju kritičku stanu tvrdnjama da je „fenomen homoseksualnosti nešto što šteti ljudima i društvu u cijelosti.“

Biskupovo mišljenje je da “danas nije politički korektno reći da je homoseksualnost bolest ili nedostatak i distorzija ljudske vrste. Bez obzira što je svaki psihijatrijski rječnik u zadnjih deset godina to naveo, u nas se to ne smije spomenuti.“

Čak štoviše, on smatra da zbog homoseksualnosti „dugoročno gledano, mi moramo platiti posljedice koje su platile i druge civilizacije“. Álvarez je predložio da “mi moramo promovirati edukaciju i utuviti vrijednosti ženstvenosti i muževnosti”.

Pitanje o orijentiranju ka homoseksualnosti je čak i još više kritički okarakterizirao izjavom da „mi ne možemo dozvoliti ljudima da podivljaju kad god im padne na pamet. (No, naše je pitanje zašto mi to ne radimo i sa nasiljem i drugim ljudskim impulsima?) Naposljetku, on je usporedio homoseksualnost sa seksualnom agresijom: „osoba koja to prakticira, može prakticirati i zlostavljanje djece.“

Dijeceza na Tenerifima je objasnila da Bernardo Álvarez ne pokušava opravdati „ni pod koju cijenu nešto što je za svaku osudu kao što je zlostavljanje djece.“ Što se tiče ostatka izjave, dijeceza referira na ostatak intervjua.

Ove izjave su pokrenule jaku polemiku, naročito zbog skandala koji se odnose na pedofiliju u koju je umiješana katoličke dijeceze u SAD-u – Bostonu, San Diegu, Los Angelesu – Irskoj u Dublinu, zbog kojih je Crkva platila milijune dolara žrtvama.