U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Bt toksin pronađen u krvi trudnica i fetusa

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Bt kukuruz je razvijen uz pomoć transformacije cryAB forme Bacillus thuringiensisa(Bt) u žitarici. Uobičajen je u većini GM žitarica – Monsantov Bt MON810 (tržišno nazvan YieldGard) – je žitarica dobivena genetskim inženjeringom da bi bila otporna na nametnike kao što je kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis), tako što će proizvoditi svoj vlastiti insekticid, to jest Cry1Ab toksin. Globalna proizvodnja Bt žitarica obavlja se na milijunima hektara diljem svijeta i mnogo drugih vrsta prehrambenih namirnica sadržava Bt žitarice. U Europskoj Uniji, sedam je zemalja zabranilo Mon810: Austrija, Mađarska, Francuska, Luksemburg, Njemačka i Bugarska.

Studija: “Izlaganje majki i fetusa pesticidima povezanima sa genetski modificiranom hranom u istočnom Quebecu u Kanadi” otkriva detalje ovog nalaza.

Sažetak:
CryAb1 toksin je detektiran kod trudnica, njihovih fetusa i kod žena koje nisu trudne. Ovo je prva studija koja otkriva prisutnost cirkulirajućih pesticida povezanih sa genetički modificiranom hranom u trudnica i žena koje nisu trudne. To je utrlo put za novo polje reproduktivne toksikologije koje uključuje ishranu i materičnu toksikologiju.

Aziz Aris (a,b,c) i Samuel Leblanc (c)
(a) Department of Obstetrics and Gynecology, University of Sherbrooke Hospital Centre, Sherbrooke, Quebec, Canada
(b) Clinical Research Centre of Sherbrooke University Hospital Centre, Sherbrooke, Quebec, Canada
(c) Faculty of Medicine and Health Sciences, University of Sherbrooke, Sherbrooke, Quebec, Canada

Zaprimljeno 29 Lipnja 2010; revizija: 26 Siječnja 2011; prihvaćeno 13 Veljače 2011. Dostupno online 18 veljače 2011.

bt toksin

Sažetak:

Pesticidi povezani sa genetski modificiranom hranom (PAGMF) su projektirani da bi bili tolerantni na herbicide kao što su glifosati (GLYP) i glufosinati (GLUF) ili insekticide kao što je bakterijski toksin bacillus thuringiensis (Bt).

Ova studija je napravljena da bi se evaluirala korelacija između izlaganja majki i fetusa ovim supstancama i da se odredi nivo GLYP i njegovog metabolita aminometilne fosforne kiseline (AMA) te GULF i njegovih metabolita 3-metilfosfinikopropionične kiseline (3-MPPA) i Cry1Ab proteina (Bt toksin) u istočnim dijelovima Quebeca, Kanada.

Istraživala se krv 30 trudnih žena (PW-pregnant women) i 39 žena koje nisu trudne (NPW-nonpregnant women).

Detektiran je serum GLYPa i GLUFa kod NWP ali nije pronađen u PW. Serum 3-MPPa i CryAb1 toksin je pronađen u PW, njihovih fetusa i NPW. Ovo je prva studija koja je otkrila prisutnost cirkulirajućih pesticida povezanih sa genetski modificiranom hranom u trudnica i žena koje nisu trudne i na takav način otvorile novo polje reproduktivne toksikologije koji uključuju ishranu i materičnu toksikologiju