PRIZMA DRUŠTVA

Treba li nam posrednik do „Boga“?

Autor: Ljubica Šaran

Ljude bi mogli, blago rečeno, podijeliti na one koji vjeruju i ne vjeruju. One koji vjeruju može se podijeliti na one koji tu vjeru prakticiraju ili su njeni blagi simpatizeri.

Vjere i religija ima u raznim oblicima, od animista, new agera, do svjetskih religija koje još uvijek upravljaju milijardama svojih podanika na različite načine tvrdeći da samo oni i nitko drugi znaju i prepoznaju pravog „Stvoritelja“ ne obraćajući pažnju da „konkurencija“ s drugačijim imenom i predznakom tvrdi to isto prozivajući sve one koji nisu iz njihovog tabora bezbožnicima, sektašima, krivokletnicima, fanaticima, fundamentalistima, itd.

Treba li nam posrednik do Boga?

Znakovito je da su sve religije različite u idejama, poslanicama, svetim knjigama i ritualima. Neke su monoteističke, neke su politeističke, neke su osnovane na kultu obožavanja prirode, neke na obožavanju predaka itd, tako da tvrdnje njihovih zagovornika i lidera: MI SMO JEDINA PRAVA VJERA; VAŠ PUT SPASA DUŠE, može zvučati dosta zbunjujuće ako se uzme u obzir jednostavna matematička formula.

Ako je jedna religija u pravu, druge nisu!!

Ili, po drugoj formuli, moglo bi biti: ni jedna religija nije u pravu. Zapamtite zbog ogromnih teološko-socijalnih razlika, sve religije odjednom nikako ne mogu biti u pravu.

Istina je da religije imaju i nešto naočigled nevažno, ali zajedničko:

Čvrstu hijerarhijsku strukturu piramidalnog oblika gdje na vrhu religije stoji neprikosnoveni lider – apsolutista koji ima pravo krojiti ili prekrajati sve unutar religije bez volje ili znanja većine vjernika.  Jasno je da se ovdje radi o tipičnoj strukturi moći ili OPS (okrenuti prema sebi) standardu u kojem je jedna ili nekolicina osoba obožavana od strane većine. Tipičan sifon energije ili isisavanje energije.

Druga stvar koja se tiče religije je vjerovanje.

Pastva i vjernici moraju vjerovati (a ne znati i racionalizirati) nešto što dolazi u paketu s odabirom vjere. Slijepo vjerovanje i ispunjavanje rituala su osnova svake religije bez obzira na njezino ime ili strukturu.

Religija ne dozvoljava kritičke osvrte ili neistomišljenike i, gledajući u prošlost, mnogi ratovi su se vodili i mnoga se krv još uvijek prolijeva zbog tih istih religija ili protiv tih istih religija.

Religija čovjeka oblikuje po VJEROVANJU.

Kritički i otvoren um nije dobrodošao ni u jednoj od današnjih religija, a ako se vratimo u prošlost, shvatit ćemo da su progon vještica, mučenje neistomišljenika, inkvizicija i slično bio osnovan i jedini način na koje su se religije obračunavale s „nepoželjnim elementima.“

Mnoge religije opravdavaju sakaćenje tijela djece i odraslih, počevši od mutilacije ženskih spolnih organa u određenim muslimanskim dijelovima Afrike i Azije do sakaćenja muških spolnih organa kod židova i muslimana,  nekih animista njihovih različitih mučenja u svrhu uzimanja esencije i snage druge osobe, javnog bičevanja i kažnjavanja na određenim procesijama u Španjolskoj ili pribijanja na križ u nekim dijelovima Filipina i na mnogim javnim mutilacijama i mučenjima u slavu bogova u Indiji itd.

O žrtvenom ubijanju ljudi, kanibalizmu (koji se još uvijek događaju u određenim dijelovima Južne Amerike i Afrike) neću ni pisati, isto kao što se neću doticati ritualnog pijenja krvi i ubijanja životinja te korištenja dijelova mrtvih tijela ljudi i životinja u procesijske i beatifikacijske svrhe.

U svakom slučaju, ljudsko biće ima izbor je li mu potreban posrednik do boga i svojeg “višeg ja”?

Iskreno vjerujem da čovjek može sam odlučiti.

Želite li više saznati o ovoj temi predlažemo vam odlične knjiga povjesničarke Laure Knight-Jadczyk:

tajna-povijest-svijeta

The Secret History of the World : And How to Get Out Alive 

Comets and the Horns of Moses

i treći dio edicije “Tajna povijest” koju je Laura pisala u suradnji s  Pierre Lescaudronom:

Earth Changes and the Human-Cosmic Connection

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.