PRIZMA DRUŠTVA

Katolička Crkva suspendirala 21 svećenika zbog sumnje za zlostavljanje djece

Associated Press
Guardian online

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Kardinal Justin Rigali, nadbiskup Philadelphie, je trebao suspendirati svećenike koje se sumnjiči za pedofiliju, mnogo prije, kažu ljudi koji su pratili kampanju.

Filadelfijska nadbiskupija je suspendirala 21 svećenika rimske Katoličke Crkve koji su optuženi za zlostavljanje djece u oštroj odluci velike porote koja se dogodila prošli mjesec.

Kardinal Justin Rigali, nadbiskup Philadelphie, je izjavio kako su svećenici maknuti iz aktivne službe dok se ne riješe njihovi slučajevi. Imena svećenika se neće dati u javnost, rekao je glasnogovornik nadbiskupije.

„Ovo su bili teški tjedni od vremena kada se izdalo priopćenje velike porote. Teški prije svega za žrtve seksualnih zlostavljanja ali isto tako i za katolike i sve u našoj zajednici,“ rekao je Rigali.

Dvogodišnje istraživanje velike porote o zlostavljanju u nadbiskupiji Philadelphie je rezultiralo optužbama protiv 2 svećenika, i prijašnjeg svećenika koji je postao učitelj u Katoličkoj školi. Svi su optuženi za silovanje dječaka. Prijašnji visoko pozicionirani crkveni zvaničnik je optužen za prebacivanje problematičnih svećenika u nove župe bez da je objavio da su oni bili sumnjičeni za seksualne prijestupe.

Od 2002, kada je nacionalna kriza zlostavljanja eruptirala i nadbiskupiji Boston, SAD dioceze su se morale suočiti sa stotinama slučajeva optuženih svećenika iz javnog reda u crkvi