MISTERIJE

Stonehenge na dnu jezera Michigan

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Coup Media

Za vrijeme snimanja-skeniranja jezera Michigan u potrazi za olupinama, arheolozi su pronašli nešto mnogo interesantnije negoli su se mogli nadati jer su pronašli stijenu sa uklesanim obrisima mamuta koja je nastala za vrijeme prapovijesti. Također su pronašli niz kamenja postavljenih u istom poretku kao i monoliti u Stonehengeu.

Na dubini od 12,18 metara na dnu jezera Michigan u zaljevu Grand Traverse, koristili su sonar tražeći olupine brodova. Arheolozi su pronašli potopljene brodove i automobile, pa čak i pristanište iz doba američkog civilnog rata, ali između svih tih otkrića koje su pronašli, ovo je pretpovijesno iznenađenje čiju važnost može pojmiti istrenirano oko gledajući ove snimke napravljene sonarom.

© Nepoznat

„Kad ih vidite na dnu jezera, ne možete a da se ne upitate je li ovo stvarno,“ rekao je Mark Holley, profesor podvodne arheologije na Univerzitetu Sjeveroistočnog Michigana, koji je pronašao i izvijestio o ovom otkriću na konferenciji za tisak pokazujući fotografije stijene iz 2007 godine. „Ali za to trebamo eksperte koji bi potvrdili ovaj nalaz.“

Stijena sa  urezima je otprilike visoka 1,06 – 1,2 metara i oko 1,5 metara dugačka. Fotografije pokazuju površinu sa mnogobrojnim ukrasima. Neki mogu biti prirodni dok ostali izgledaju ljudskog podrijetla. Posebno se izdvajaju oni koji mogu biti petroglifi, izjavio je Holley.

© Nepoznat

Ako se zajedno pogledaju, nalikuju na mamuta sa grbom na leđima, glavom, surlom, trokutastim ušima i dijelom nogu, rekao je Holley.

„Nismo mogli vjerovati u što gledamo,“ izjavio je Greg MacMaster, predsjednik savjeta za podvodnu prezervaciju.

Ekspertima, kojima su pokazane fotografije sa oznakama mastodonta, su zatražili više dokaza prije negoli potvrde ove oznake kao antičke petroglife, rekao je Holley.

„Oni ih u stvari žele vidjeti,“ dodao je. „Eksperti za petroglife, u biti ne rone, tako da je to kamen spoticanja.“

Ako se pokaže istinitim, onda bi navodni petroglifi mogli biti oko 10 tisuća godina stari, što se podudara sa završetkom zadnjeg ledenog doba kada su na tom području bili prisutni ljudi i mamuti. Formacija kamenja, ako se potvrdi kao autentična, bit će na potpuno neočekivanom mjestu. Kameni krugovi i nalazi drugih petroglifa su locirani u području.

Otkriće je pronađeno prije par godina, i začuđujuće, uopće nije popularizirano, te ima jako malo ili nimalo informacija na Internetu, ali zasigurno ću dopuniti ovaj uradak sa novim informacijama čim budu objavljene. Dakle, ima li koga sa Michigana, a da zna nešto o ovome?

© Nepoznat