U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Istraživanja pokazala: mozak odraslog čovjeka može brzo rasti

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Bob Yirka
PhysOrg.com

U studiji publiciranoj u Proceedings of National Academy of Sciences, Veronica Kwok, Li-Hai Tan i njihove kolege sa Univerziteta Hong Kong, zaključili su da mozak odraslog ljudskog bića može napraviti brzi novi rast (moždanih stanica op. prev.) kada se izloži stimulansima kao i kod beba koje stječu iskustva dok uče iz njihovog okruženja.

Istraživači su izvršili ispitivanje na 19 odraslih volontera da bi ispitali kako reagiraju na obojene karte (dvije nijanse zelene i 2 nijanse plave) kada im se pokažu; svaka od njih je imala besmisleno ime.  Od učesnika se tražilo da prihvate i nauče nove riječi kao stvarni opis za nove boje i da ih memoriziraju tako da ih mogu primijeniti na pravilnu boju u kasnijem dijelu studije kad ih za to budu pitali. Nakon što je vježba završena (nakon tri dana sa pet sesija: sveukupno vrijeme manje od 2 sata) svi subjekti su napravili MRI skeniranje, gdje se otkrilo da im se formirala nova siva moždana tvar u lijevoj hemisferi mozga. Još nije sigurno da li je novo izrasli dio sastavljen od nove formacije neurona ili je sastavljen od dendrita (ogranaka).

Prethodna istraživanja su pokazala da je novonastali rast mozga moguć u određenom periodu vremena, ali do sada se mislilo da ljudski mozak nije u stanju graditi novonastalu sivu moždanu materiju u tako kratkom vremenu.

Čini se da je ključ leži u diferencijaciji, i kako ispitanici percipiraju boje bazirane na imenima koja su ima dana; to je mnogo dublje nego da se traži od ispitanika da samo memorizira listu imena. To je označilo i promjenu percepcije. To je poduprla činjenica da je u određenim područjima mozga narasla nova moždana tvar i to specifično u područjima o kojima se zna da procesuiraju boje i osjet vida, i što je najvažnije, percepciju.

Istraživači su bili iznenađeni nalazima i odlučili su pokušati iznaći odgovore na pitanje koja dugo muče istraživačku zajednicu a to je; da li ljudi percipiraju  svijet na određen način u zavisnosti od toga koji jezik govore. Iako nisu riješili tu određenu zagonetku, njihovi rezultati mogu jednog dana dovesti do novih načina za pomoć ljudima koji imaju problema sa učenjem, ili čak onima koji imaju oštećenja mozga.

Komentar Matrix Worlda:

Ovo je dokaz koliko je promijena percepcije i učenje važno za promjenu nas samih, do sada se vjerovalo da mozak jednostavno samo odumire od dana kada se rodimo, očigledno da je stvar u potpunosti drugačija i da iskustvo to jest znanje, igra važnu ulogu u tome koliko je naš “bio-kompjuter” nabrijan.