ZEMALJSKE PROMJENE

Geofizičari strahuju, slijede nam novi potresi

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Bangkok Post

Neobično velik broj naknadnih potresa u Japanu koji su nastupili nakon najjačeg potresa u ovoj godini, uzrokovao je dosta brige među geofizičarima jer se boje da su svi ovi naknadni potresi u stvari lanac neovisnih potresa.

procijepi straha

Michio Hashizume, japanski geolog ekspert koji radi na Univerzitetu Chulalonkorn, Fakultet znanosti, je rekao da se njegove kolege u Japanu pitaju  je li ova serija potresa koji se osjećaju po cijelom Japanu od potresa magnitude 9,0 u ožujku ove godine– u stvari naknadna podrhtavanja (koji slijede ili prethode velikim potresima)?

„Mi se pitamo  jesu li to zaista naknadna podrhtavanja jer se, u teoriji, trebaju događati samo blizu epicentra, ali ovaj put potresi (neki koji su uslijedili) su se dogodili daleko od epicentra,“ rekao je gospodin Hashizume.

„Mi mislimo da je potres magnitude 9,0 možda pokrenuo lanac potresa. Ako je tako, očekujemo još potresa.”

Geolozi se brinu zbog mogućnosti još jednog velikog potresa u bliskoj budućnosti, koji bi mogao stvoriti još jedan tsunami, kaže Hashizume.

U Naganu se dogodio potres magnitude 6,7, 5,7 u Chibai, 7,5 i Iwateu, svi oni su na stotine kilometara udaljeni od Sendaia, okruga koji je najbliži epicentru devastirajućeg mega potresa.

Gospodin Hashizume je rekao da, iako je Japan bio dobro pripremljen za potrese, zemlja se ipak uhvatila nespremna za ovakav potres, najjači ikada zabilježen u Japanskoj povijesti.

„Mi imamo dobar sustav u slučaju potresa i tsunamija ali ovaj put su preventivne mjere potpuno zakazale. Mi moramo revidirati naša saznanja,“ kaže Hashizume.

Japan se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, crti rasjeda (procijep) na kojima se nalaze stotine aktivnih vulkana. Japan je vjerovao da ima najbolje svjetske sustave koji uključuju sigurnost življenja i otklanjanje opasnosti koje su povezane sa prirodnim katastrofama.

Thanawat Jarupongsakul, upravitelj Chulalongkorn Univerziteta, Odjela za katastrofe i studije za informacije o Zemlji je rekao: Tajland se ne nalazi ni na jednom od zemaljskih rasjeda i nikad nije iskusio potres snage veće od 5,5 stupnjeva po Rihterovoj ljestvici.