ČAROBNI SVIJET T.C. LETHBRIDGE-A

Ostavština Toma Gravesa

© Tom Graves 1980

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Prijevod i objavljivanje dozvoljeno Matrix Worldu

Rad preminulog Toma Lethbridgea pokriva širok raspon tematika i područja istraživanja daleko van same kategorije „parapsihologije“ i svaka od ovih tema se pojavljuje u gotovo svakoj njegovoj knjizi. Njegovo šetanje od teme do teme, od anegdote do anegdote, nije baš slučajno, kako se čini na prvi pogled: njegove anegdote i digresije su izabrane sa punom pažnjom, dok je njegov opušten stil pisanja u stvari pomno planiran da bi što bolje prezentirao njegove ideje. Jako je teško izdvojiti bilo što iz njegova rada, a da ne uništimo njegov stil, kontinuitet i nadasve, samu srž Lethbridgeovog pisanja.

Mi smo odabrali najvažnije tri teme iz njegova rada, i razvili smo ih kroz naše vlastite digresije i interakcije s njegovim temama. Ove najvažnije teme je iznio sam Lethbridge na kraju njegove knjige Ghost and Ghoul.

Ove teme su mnogo šire od njegova istraživanja o pojavi duhova i energetskih polja s kojima se bavi knjiga Ghost and Ghoul, jer obuhvaća visak u Ghost and Divining Rod i u A Step in the Dark; percepciju i ESP; snove i predviđanja u The Power of the Pendulum i pitanja o šansama evolucije u The Monkey’s Tail. Ove teme tvore jezgru prvih osam poglavlja ovog rada, a koje smo vam predstavili u najlogičnijem mogućem slijedu: od pojave duhova i teorije polja, kroz korištenje viska i psihometrije, do teorije „master plana“ sve do evolucije i fizičke smrti.

Njegov rad o arheologiji i starim bogovima, o kojima je pisao u Gogmagog and Witches, se direktno ne nadovezuje na izbor tematika, iako je esencijalan dio njegovog rada. Lethbridge često prenosi reference iz ove knjige u druge knjige koje je napisao, a mi smo uključili te izvode gdje god je bilo praktično.

Prisiljeni smo za sada ostaviti mnoge detalje iz njegovog istraživanja na starim zamislima o kamenim krugovima i uspravnim monolitima, ali to je u potpunosti neizbježno da bi premostili različite prirode ovih tematika. Razvoj ovih ideja nije direktno povezan sa sekvencama koje smo mi ovdje razvili . Kulminirao je u radu pod nazivom The Legend of the Sons of God, kojeg smo mi koristili kao temu za zadnja dva poglavlja ove edicije. Taj rad pokriva iste teme i područja koje su postale zloglasne zahvaljujući  von Dänikenu i njegovim sljedbenicima. Ali Lethbridge je, kako je sam objasnio, samostalno istraživao temu neovisno od von Dänikena i, za razliku od njega, prezentirao je nekoliko kredibilnih alternativnih objašnjenja o ovoj teškoj tematici.

Ostali tekstovi o Lethbridgeu ovdje.

Preneseno sa: The World of T.C.Lethbridge