SVEMIR KROZ TELESKOP

Baza podataka objekata u blizini Zemlje

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Scott Manley / Szyzyg
Youtube

U donjem dijelu teksta naći ćete poveznicu za pregled Sunčevog sustava koji pokazuje lokacije svih asteroida počevši od 1980. godine, kako su asteroidi otkrivani, dodavani su na kartu i istaknuti su bijelom bojom, tako da ih možete razlikovati od novih tijela. Posljednja i finalna boja pokazuje koliko je kometa stiglo blizu unutarnjeg dijela Sunčeva sustava. Oni koji prolaze zemljinu orbitu označeni su crvenom bojom.

Oni koji prilaze Zemlji (perihelion ne bliži od 1.3AU – Astronomic Unit: 149597870,7 kilometara, 1AU je otprilike udaljenost Zemlje od Sunca) su označeno žutom bojom

Svi ostali su označeni zelenom bojom.

Primijetit ćete kako uzorak otkrivanja prati Zemlju i njenu orbitu, većina otkrića su napravljena u regiji direktno nasuprot Sunca. Također ćete primijetiti neke skupine otkrića koji se nalaze na crti između Jupitera i Zemlje, ovo je rezultat promatranja mjeseca Jupitera. Slična otkrića skupina mogu biti povezana sa vanjskim planetima, ali one nisu vidljive na ovome videu.

Kako se video primiče devedesetima prošlog stoljeća vidimo kako se broj otkrića povećava kako je nastala automatizirana pretraga za ovim tijelima na internetu (on-line). Većina pretraga neba pokazuje regiju direktno nasuprot Sunca, i vidjet ćete područje sa visokim brojem otkrića povezanim na ovaj način.

U početku 2010. godine otkrio se novi uzorak otkrića koji je postao evidentan, sa otkrićem zona koje su okomite na vektor Zemlja-Sunce. Ove nove opservacije su rezultat WISE-a (Widefield Infrared Survey Explorer ili Infracrvena Pretraga Širokog Polja) što je svemirska misija koja ima za zadatak snimanje cijelog neba uz pomoć infra-crvenih senzora.

Ovaj video je u rezoluciji 1080P što otprilike označava da otprilike 1 piksel označava 1 milijun kilometara, i svaka sekunda u videu korespondira sa vremenom od 60 dana.

Trenutačno imamo broj od pola milijuna manjih planeta, i broj otkrića označava da non stop otkrivamo nove još neotkrivene objekte, znanstvene pretpostavke sugeriraju da postoji otprilike oko bilijun asteroida koji su veći od 100 metara (otprilike duljina nogometnog igrališta).

Poveznica za period od 1980-2010

Poveznica za period od 1980-2011