SVIJET POD LUPOM

Kriminalni napad na planetu! Monsantov agens Orange se koristi za čišćenje amazonskih šuma!

© Wikipedia Commons

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Stephen Messenger Treehugger.com

Agens Orange je jedno od najsmrtonosnijih oružja modernog ratovanja. To je kemikalija koja je ubila ili ozlijedila oko 400 000 ljudi tijekom Vijetnamskog rata – i sada se koristi protiv amazonskih kišnih šuma. Prema navodima dužnosnika, brazilski rančeri su započeli sa potajnim sprejanjem jako toksičnog herbicida iznad dijelova šuma da bi se na ilegalan način riješili lišća, kojeg  je teže otkriti nego motorne pile i traktore. U nedavnim tjednima, zračno nadgledanje je otkrilo nekih 440 hektara kišnih šuma koje su nasprejane tim spojem – koji na taj način truje na tisuće stabala i životinja čiji je broj neznan, a njegov  učinak potencijalno traje generacijama.

Dužnosnici brazilske agencije za okoliš, IBAMA-e, prvi put su upućeni u ilegalno čišćenje šuma putem satelitskih snimki šuma u Amazoniji; prelet helikoptera u toj regiji je kasnije otkrio na tisuće drveća koje je dobilo boju pepela i ostalo bez lišća zbog toksičnih kemikalija. IBAMA kaže da je Agens Orange najvjerojatnije raspršen od strane još nepoznatog rančera putem zrakoplova kako bi zemlja  postala čistom za ispašu, te zato jer je to teže otkriti od tradicionalnih operacija koje zahtijevaju motorne pile i  traktore.

© IBAMA

Prošli tjedan, u drugom dijelu Amazone, istraga koju je provela agencija je otkrila otprilike četiri tone vrlo toksičnih biljnih pesticida koji su bili skriveni u šumi i čekali da budu primjenjeni.  Da su bile puštene, kemikalije su potencijalno mogle desetkovati nekih 7 500 hektara kišnih šuma, ubiti sav život koji prebiva tamo i dospjeti u podzemne vode. U tom slučaju, pojedinac koji je bio odgovoran je identificiran i sada mu prijete novčane kazne koje su blizu 1.3 milijuna dolara.

Prema izvještaju Folhe de São Paulo, zadnji put je korištenje takvih kemikalija od strane šumara zabilježeno 1999. godine, ali dužnosnici kažu da će raspršivanje razornog herbicida možda postati više uobičajeno kako dužnosnici budu zabranjivali  najnepodnošljivije tipove zločina protiv okoliša.

“Oni (šumari) su promijenili svoju strategiju, zato jer se za kratko vrijeme s herbicidima može uništiti više šumskih područja. Stoga, oni ne moraju mobilizirati skupine za sječu drveća i zbog toga mogu izbjeći  nadzor IBAMA-e,” kazao je Jerfferson Lobato, član IBAMA-e.

Dok je Agens Orange originalno dizajniran da očisti šumski zaklon u borbenim situacijama, njegovo korištenje je postalo predmet rasprava zbog njegovog utjecaja na ljude i  divlje životinje. Za vrijeme Vijetnamskog rata, Sjedinjene Američke Države su raspršile 48 milijuna litara herbicida, utječući na taj način na zdravlje nekih 3 milijuna ljudi, uglavnom seljaka, vijetnamskih građana, te uzrokujući defekte pri rođenju kod oko 500 tisuća djece. Osim toga, utjecaj kemikalija na okoliš je dubok i trajan.

Prošli mjesec, nakon što je prošlo više od tri desetljeća od zadnjeg korištenja Agensa Orange  u Vijetnamu, SAD je počeo tamo financirati  operaciju dekontaminacije vrijednu 38 milijuna dolara. U međuvremenu, u brazilskoj Amazoni, vrlo toksična kemikalija je ponovno otkrivena i korištena iznad kišnih šuma.