MISTERIJE

Misteriozne točke u grobnici Kralja Tuta sugeriraju da je njegov pokop žurno napravljen

© Robert Jensen / J. Paul Getty Trust – fotografija zida u Tutankhamenovoj grobnici, napravljena 2009. godine.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Remy Melina LiveScience

Misteriozne braon točke koje prekrivaju površinu grobnice Kralja Tuta, dugo su zbunjivale  znanstvenike koji su ih pokušavali identificirati. Nova studija otkriva kako su za to krivi antički egipatski mikrobi. Te točke ne samo da daju nove podatke o smrti kralja dječaka već također pokazuju da se njegov pokop dogodio na brzinu, tvrdi istraživač Ralph Mitchell, ekspert u odjelu mikrobiologije kulturalnog naslijeđa pri Harvardskom Univerzitetu za Inženjering i Primijenjene Znanosti.

Kada je Egipatski Vrhovni Savjet za Starine zamolio Gettyjev Institut za Restauraciju da istraže da li su točke nastale zbog propadanja grobnice, oni su pomoć zatražili od Mitchella. Kombinirajući klasičnu mikrobiologiju sa analizom DNK-a, on je izučavao misteriozne tamne točke koje su procurile u boju i žbuku grobnice.

Za to vrijeme kemičari na Gettyjevom Institutu za Restauraciju su identificirali točke koji u sebi sadrže melanin, koje su karakteristični nusproizvodi gljivica, ponekad čak i bakterija i njihove kemijske reakcije metabolizma. Niti jedan poznati živi organizam do sada nije odgovarao tim točkama, tako da identifikacija ovih mikroba ostaje misterija.

„Naši rezultati indiciraju da su mikrobi koji su uzrokovali ove točke mrtvi,“ rekao je u izjavi  Archana Vasnathakumar, post-diplomski student u Michellovoj laboratoriji.

Fotografije napravljene 1922. godine kada je grobnica prvi put otvorena, pokazuju da su točke ostale nepromijenjene u više od 89. godina. Ovaj dokaz ne samo da sugerira da mikrobi više ne rastu već i da su možda trag o smrti Kralja Tuta.

Ove točke pokazuju na mogućnost da je njegov pokop neobično brzo napravljen.

„Kralj Tutankhamen je umro mlad, i milimo da je njegova grobnica žurno pripremljena,“ rekao je Mitchell. „Mi pretpostavljamo da obojani zid nije bio osušen kada je grobnica zapečaćena.“

Vlaga iz boje u kombinaciji sa hranom i mirisima koji su tradicionalno bili zakopani zajedno sa mumijom, su mogli osigurati perfektno okružje za rast mikroba sve do točke kada se grobnica eventualno osušila, smatra Mitchell.

Pošto su točke uzrokovane antičkim mikrobima koji su potpuno jedinstveni ovom nalazištu, konzervatori najvjerojatnije neće u skoro vrijeme otklanjati ove točke.

„To je samo dio misterije koja okružuje ovu grobnicu,“ rekao je Mitchell.

Kategorije:MISTERIJE

Tagged as: , , , ,