PONERIZACIJA DRUŠTVA

Andrzej Łobaczewski: podrijetlo zla, vladavina psihopata – patokracija i ponerologija

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Andrzej Łobaczewski

Łobaczewski je poljski znanstvenik i psihijatar koji se uhvatio u koštac s jednom od najvećih enigmi na našoj planeti. Sigurni smo da ste se mnogo puta zapitali o podrijetlu zla, njegovim oznakama, utjecajima na naš život i nemogućnost da se od njega obranimo.

ponerology_a

Łobaczewski je napravio interdisciplinarnu studiju o uzrocima i periodima socijalnih nepravdi. Ponerologija, kako je Lobaczewski nazvao, koristi podatke skupljene na polju psihologije, psihopatologije, sociologije i povijesti da bi dotakao i objasnio uzroke mnogih svjetskih i sveprisutnih zala kao što su fenomeni agresivnih ratova, etničkog čišćenja, genocida i policijskih država.

Originalna teorija i istraživanje je prvotno bilo obavljeno od strane psihologa i psihijatara koji su radili u Poljskoj, Čehoslovačkoj i Mađarskoj u godinama prije uspostave komunizma u tim zemljama. U tim istraživanjima su prednjačili Kazimierz Dąbrowski, Stefan Blachowski i Stefan Szuman.

Ti znanstvenici su uglavnom pokušavali dokučiti tematiku koju su nazvali patokracija, oblik vladavine u kojoj pojedinci s psihološkim poremećajima (naročito psihopatskim poremećajima) zauzimaju vladajuća mjesta u društvu i politici. Shvatili su da taj oblik vladavine proizlazi iz totalitarnog sustava kada se vladajući okrenu protiv svog vlastitog naroda.

Łobaczewski je adoptirao termin patokracije tako što je uzeo dio istraživanja iz teologije koja se bavi zlom (starogrčki: poneros i logos: svijet). Prema procjeni Łobaczewskog, sva društva variraju između perioda prosperiteta, kada se napredna psihološka saznanja o opasnosti psihopatoloških elemenata stavljaju na stranu i za vrijeme supresije i previranja kada su intelektualci  i društvo u cjelosti prisiljeni ponovo razotkriti ovo usko specijalizirano znanje da bi mogli obnoviti društvo u mentalno zdravijim parametrima. Łobaczewski je jasno dao do znanja da sretno društvo i prosperitet pretpostavljaju onemogućavanje psihopata da dođu do vlasti i upravljaju državama i da prije toga ljudsko društvo mora iskusiti njihov jaram da bi se moglo boriti protiv njih i da bi ih se moglo prepoznati.

Łobaczewski definira mnoge specifične oblike „karakteropatije“ što bi u zapadnjačkoj psihologiji označavalo termin „poremećaj karaktera“ koji označava put za ultimativnu vladavinu „esencijalnog psihopata“ u društvu koji nosi naziv „patokracija.“

To se događa onda kada je društvo nedovoljno branjeno protiv manjine abnormalne patologije, koja uvijek čuči u zapečku čekajući na povoljne uvjete. Łobaczewski tvrdi da je etiologija (uzročne veze ili originalno ishodište) gotovo u potpunosti biogenetička. Kada anomalijske osobe infiltriraju bilo koju instituciju ili državu, preobražavajući moralne norme prema sebi i perverzno ih izokrećući na svoj lik i djelo, tada dvoličnost, podvornost i spletke počinju cirkulirati društvom. Łobaczewski smatra da je svaka patokracija osuđena na propast zbog korijena zdravog društva koji je sadržan u instinktivnoj infrastrukturi velike većine populacije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.