MISTERIJE

Bizarni vulkani na tamnoj strani Mjeseca su izbacivali gnjecavu viskoznu lavu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

io9
Iako su znanstvenici vjerovali da su vulkani na Mjesecu već dugo mrtvi, nedavno otkriće sugerira da su bili aktivni donedavno to jest prije 800 milijuna godina, što je prilično „blizu“ u geološkim razmjerima. Još je čudnije da su vulkani na tamnoj strani Mjeseca, čini se, izbacivali vrlo neobičnu vrstu lave, od super-viskozne tekućine rastopljenih stijena koja se gotovo nikada ne vidi na satelitima.

Kao i na vulkanu Mt. Saint Helens, koju vidite na slici iznad, to je nedavno otkriveno na mjesečevim vulkanima na kojima su se formirale gigantske kupole koje su vjerojatno bljuvale rastaljeni materijal pregrijanog plina i pepela.

Najbolje fotografije USGS-a.

Kada pogledate Mjesec, vidite nekoliko stotina vulkanskih erupcija. Sve one tamne mrlje na površini našeg prirodnog satelita su nakupine napravljene od bazaltnih stijena – uglavnom izbačene na površinu Mjeseca nakon udara meteorita. Do sada se vjerovalo da su svi vulkani na Mjesecu izbacivali tekući bazalt, što odlikuje tanki sloj curenja lave koja se širi vrlo brzo. No, oblici i mineralni sastav novoutemeljenih vulkana nalikuju onima “kupolastog oblika” na Zemlji. Oni uglavnom nisu bazaltnog sastava. Umjesto toga oni su eruptirali sa stijenama i mineralima čiji je tekući oblik viskozan i nalikuje na med.

Na Zemlji su kupolasti vulkani  najviše razorni i smrtonosni. Kada se oformi kupola lave, ona zadržava vruće mjehurića plina koji na kraju eksplodiraju, ispuštajući stijene i pepeo na temperaturama do 1200 stupnjeva celzija. Poznati drevni grad Pompeji je bio uništen od strane kupolastog vulkana Vezuva. A sada planetarni znanstvenik Bradley Jolliff i njegov tim tvrde da takvi vulkani također postoje na Mjesecu. Njihovi dokazi temelji se na slikama i rendgenskim skeniranjem iz Lunar Reconnaissance Orbitera.

Bizarni vulkani na suprotnoj strani Mjeseca izbacivali su gnjecavu, viskoznu lavu. Na slici možete vidjeti što astronomi nazivaju “Compton-Belkovich torijska anomalija”, neobična koncentracija torija za koju mi danas vjerujemo da je nastala uz pomoć kupolastih vulkana. Više regije su crvene, a niže su plave. Anomalija, prema istraživačima, se nalazi “sjeveroistočno od Humboldtianumovog bazena.” U članku Nature Geoscience, Noa Petro objašnjava o ovome otkriću:

Utvrđene su brojne kupolaste značajke, koje se nalaze u razmaku od svakih nekoliko kilometara, što se objašnjava kao vulkanski čunjevi, izgrađeni tijekom erupcije vulkanskih stijena iz oduška na površini. Ovi stošci imaju vrlo strme strane, što znači da je lava bila izuzetno viskozna.

To je još jedan dokaz da se ovdje ne radi o bazaltnim vulkanima.

I ovdje imamo neke slike anomalija, uključujući i slike i kupola.

Iako ne postoji vjerojatnost da bi oni mogli eruptirati u skorije vrijeme, ovi vulkani koji se naizgled nalaze na čudnom i neuobičajenom mjestu pokazuju da još uvijek imamo puno toga za naučiti o Mjesecu.

Ovdje pročitajte cijeli znanstveni rad Nature Geosciencea. Sve ilustracije preuzete s Geosciencea.