BISERI

Kad se raspršio san o vlastitom konju, njemačka tinejdžerica se okrenula ka kravi Luni

Slika: Regina Mayer preskače preko prepreka u Laufenu u Njemačkoj, utorak 29.03.2011.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Newsvine.com

Laufen – Kada su roditelji Regine Mayer raspršili njenu nadu o dobivanju vlastitog konja, snalažljiva petnaestogodišnja tinejdžerica se nije zatvorila u svoju sobu i durila. Umjesto toga ona se okrenula ka kravi Luni koja joj je omogućila da joj se ostvare snovi o jahanju.

Nakon sati i sati treniranja i tone i tone slastica, masu tetošenja i milovanja kasnije, rezultati su postali impresivni: ne samo da njih dvije odlaze na redovna duga jahanja po južno njemačkom seoskom krajoliku, već skaču preko zapreka od gajbi piva i obojanih trupaca.

„Ona misli da je konj,“ rekla je zlatokosa Mayer, i našalila se na račun svoje aktivne kaveno bijele životinje dok se penjala u sedlo i započinjala jahanje po sunčanim travnatim obroncima.

Sve je započelo prije dvije godine, malo nakon što se Luna okotila na Myerovoj uspavanoj farmi u zaseoku Laufena, na samoj granici sa Austrijom.

Njih dvije su počele sa šetnjama po šumu, pri čemu je Luna nosila povodac, nakon toga je Mayer Lunu polako počela privikavati na kontakt sa ljudima i opremu za jahanje.

Nakon 6 mjeseci, trebalo je provjeriti kako Luna reagira na jahača na svojim leđima. Mayer je sjela u sedlo, i sve je prošlo baš onako kako se isprva planiralo.

„Ona se zaista dobro ponašala i hodala je normalno,“ rekla je Mayer, obučena u jahaču opremu, „Ali nakon nekoliko metara, željela je da joj siđem s leđa! To se moglo vidjeti jer je postala malo zlovoljna.“

Luna i Mayer su sada jedno srce i duša, provode većinu poslijepodneva zajedno nakon što se Mayer – koja želi postati medicinska sestra jednog dana – vrati iz škole.

Njihova poveća rutina zahtjeva: uređivanje, maženje, skakanje preko prepreka i otprilike jedan sat jahanja. Takvu rutinu imaju i po zimi, kada Mayer prekrije svoju obožavanu kravicu sa dekom da je čuva od hladnoće.

„Treba mnogo raditi ali je uživancija,“ rekla je Mayer.

Njezin napor se isplatio.

Luna sada razumije komande kao što su: „kreni“, „stani“ i „trči.“ To jest ako hoće.

„Ako nešto želi učiniti, onda će to učiniti, ako je nije volja, onda neće,“ rekla je Mayer, koja ponosno misli da Luna smatra da joj je ona mama. „Često je Luna jako svojeglava ali zna biti stvarno slatka.“

Lunina tvrdoglava narav je njen trening za konje otežavala, primijetila je Mayer, ali je savjete o tome kako jahati krave dobila od eksperta za krave u Švicarskoj i od njega je saznala kako raditi sa Lunom.

Anne Wiltafsky, trener za krave, iz Zuricha u Švicarskoj, kaže da Lunini talenti nisu posebno iznenađenje jer je povijesno bilo dosta uobičajeno jahati na kravama i njihovo korištenje umjesto radnih konja.

„Naročito mlađe krave mogu skakati jako dobro, „ rekla je Wiltafsky u telefonskom intervjuu, dodajući da su krave divni sudružnici ljubimci jer su opuštene, imaju jake nerve i „nevjerojatno su privržene“ ljudima koje vole.

Imati i čuvati kravu koja je pretvorena u konja nije uvijek lako.

Uzmimo na primjer ponešto skeptičnog susjeda kojemu je trebalo uvjeravanje:

„Isprva sam smatrao da je to čudno – dijete koje jaše kravu?“ Izjavio je sedamnaestogodišnjak dok je uzeo kratki odmor od vožnje mopedom. „Morao sam se naviknuti na to, i na kraju sam počeo misliti da je to zapravo vrlo smiješno.“

Iako su se Mayerini prijatelji brzo zagrijali za njezinu opsesiju nakon što su je dobro ismijali, Lunine krave iz krda nisu tako blagonaklone.

„Krave je baš ne vole … mislim da su ljubomorne jer ona dobija poslastice.“ Rekla je Mayer.

A konji? Mnogi pobjegnu od Lune u strahu, ali drugi se često pridruže u trku sa Lunom.

„Ona stvarno uživa, i totalno se zanese,“ rekla je Mayer.

Mayer još nije odustala od nade da možda uskoro dobije konja. Ali isto tako kaže da će Luna uvijek imati specijalno mjesto u njenom srcu.

„Ona je moje zlato,“ rekla je Mayer.