SVEMIR KROZ TELESKOP

Mliječna staza kakvu još niste imali prilike vidjeti

© J.C. Casado/starryearth.com

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

The Daily Mail, Velika Britanija

Ova kompozitna slika, koja zaustavlja dah, pokazuje koliko je zaista Mliječna staza velika. Astronom amater Juan Carlos Casado spojio je manje fotografije u ovu fenomenalnu sliku od 9 snimaka noćnog neba. Sve su napravljene u nacionalnom parku na Kanarskim otocima, daleko od odbljesaka gradova, tako da je slika rezultirala zadivljujućom čistoćom.

Digitalna fuzija, koju je astronom amater Juan Carlos Casado spojio u jednu sliku iz nevjerojatnih 9 snimaka noćnog neba, na koncu izgledaju kao jedna digitalno spojena fotografija panorame od 360 stupnjeva.

Blijedi polukružni dio spirale, koja se proteže preko večernjeg neba, je jedna od spirala naše galaktike. Izgleda kao da okružuje zemlju – to je zato jer se mi nalazimo unutar spiralnog dijela.

Također se vidi i Teide vulkan na Tenerifima blizu centra slike sa vulkanskim stijenama u gro planu.

Iza ovih zemaljskih struktura nalaze se svakakva čudesa na noćnom nebu koja su nevidljiva običnom netreniranom ljudskom oku, a tu je i pun blještav mjesec unutar luka galaktike.

Vidljiva je i Plejada (Vlašići) otvorena skupina zvijezda i Barnardova galaktika (NGC 6822), koja se vidi kao crveni polu prsten ispod spirale Mliječne staze.

Zvijezde koje ljudsko oko može primijetiti na noćnom nebu su sve u našoj relativnoj blizini i dio su Mliječne staze.

Naša galaktika sadrži između 100 bilijuna i 400 bilijuna zvijezda i, procjenjuje se, oko 50 bilijuna planeta.