PRIZMA DRUŠTVA

Biolozi tvrde: Karcinomi su novo-razvijene parazitske vrste

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Stanična podjela raka dojke. Snimljeno uz pomoć konfokalnog mikrografa, slika prikazuje dvije ljudske stanice raka dojke koje se dijele. Stanica na vrhu prikazuje profaze, gdje vidimo kondenzaciju kromosoma prije njihovog razdvajanja. Stanica na dnu pokazuje anafaze, gdje su kromosomi u procesu podjele. Wellcome Images
Rak pacijenti mogu percipirati kao izvanzemaljsko stvorenje ili parazitski rast unutar svog tijela, koji pljačka njihovo zdravlje i vitalnost. Prema istraživanju staničnih biologa, to je zapravo istina. Formiranje raka je zaista razvoj nove parazitske vrste.
Baš kao što to paraziti rade, rak ovisi o domaćinu da bi od njega dobivao hranu, što je razlog zašto tretmani koji „guše“ tumore mogu biti tako djelotvorni. Zahvaljujući ovom odnosu parazita-domaćina, rak može rasti gdje god to želi, kad god to želi. Karcinomske stanice ne ovise o drugim stanicama za opstanak, oni razvijaju kromosomske uzorke koji se razlikuju od onih njihovih ljudskih domaćina, otkrio je to Peter Duesberg, profesor molekularne i stanične biologije  na Univerzitetu Kalifornije Berkeley, „Kao takvi, oni su potpuno nova vrsta.“
On tvrdi da su prevladavajuće teorije karcinogeneze, ili teorije o formiranju raka, u krivu. Umjesto da izvire iz nekoliko genetskih mutacija koje potiču stanice da rastu nekontrolirano tempom, kancerogeni tumori rastu iz poremećaja cijelog kromosoma, kaže Duesberg. Kromosomi sadrže mnogo gena, tako da ove pogrešne kopije dovode do novih podjela i nekoliko desetaka tisuća genetskih promjena. Rezultat je stanica s potpuno novim osobinama: Novi fenotip.
Rak je kao evolucija na djelu, što predstavlja fundamentalno novo razmišljanje o bolesti, to je predložio još 1956. godine – evolucijski biolog Julian S. Huxley koji je prvi opisao autonoman rast tumora što je u stvari nova vrsta, kako saznajemo iz izdanja Cal vijesti. No danas, prevladava pogled da je rak rezultat genetske mutacije.
Onkolozi i farmaceutski istraživači proučavaju način kako pronaći i blokirati te mutacije, s ciljem da isključe prekidač koji koristi kao iskra karcinogeneze. No, genske terapije u velikoj mjeri uspijevaju polučiti mnoge značajne rezultate.
Duesberg kontroverzno tvrdi, da su u zabludi. Kromosomske mutacije, koje se nazivaju aneuploidija, su stvarni uzrok raka, i one destabiliziraju kromosomske uzorke. Neki od poremećenih kromosoma mogu podijeliti, sijanje raka. Rezultat je novi kromosomski uzorak koji se razlikuje od našeg vlastitog. Ured Cal vijesti objašnjava to u mnogo više detalja.
Duesberg je kazao kako se nada da će ova teorija započeti sa stvaranjem nove vrste dijagnosticiranja raka i liječenja. Kromosomski testovi potencijalno mogu izdvojiti aneuploidije u vrlo ranom stadiju, prije nego što se oštećeni kromosomi imaju priliku podijeliti. Tako da novi tretmani mogu ciljati kromosomske poremećaje, a ne računati na isključivanje gena.

Popsci