PONERIZACIJA DRUŠTVA

Vladaju li psihopate svijetom?

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

David Seaton News Links

Šarmantni, materijalistički nastrojeni, agresivni, sebični, alfa mužjaci koji traže uzbuđenje i imaju malo poštovanja prema pravilima, te jedu stres za doručak – podsjeća li vas to na bankara kojeg znate? Ako da, promislite ponovno: to je sažetak psihopatskih osobina. Financial Times

Postoji vrsta ljudi koja je bila ovdje oduvijek prisutna i koja se nalazi u svakoj rasi, kulturi, društvu i području života. Svatko je upoznao takve ljude, bio prevaren i izmanipuliran od njih, te prisiljen da živi sa štetom koju su mu oni nanijeli ili da je popravi. Ti često šarmirajući – ali uvijek smrtonosni – pojedinci imaju klinički naziv koji glasi: psihopati. Glavna oznaka je zapannujući nedostatak savjesti, njihova igra je zadovoljavanje svojih želja na račun drugih osoba. Mnogi od njih provode vrijeme u zatvoru, ali isto tako ima mnogo njih koji ne provode. Svi uzimaju mnogo više nego što daju natrag. Robert Hare (priznati autoritet na području psihopatije)

Postoji dosta prihvatljiva teorija da svijetom vladaju psihopati koji imaju manjak empatije, koji su laki na jeziku, manipulativni i nemarne svinje…. šaljemo isprike našem svinjskom bratu, koji daje toliko mnogo, a prima toliko malo zauzvrat.

Općenito sam vrlo skeptičan u vezi popularne psihologije i psihologijskog brbljanja, te sam u potpunosti protiv stavljanja toliko kompleksnog bića kao što je čovjek u uredne male kutije, međutim, autistično i nepokajničko ponašanje gospodara financija koji su izazvali toliko boli kod milijuna ljudi; bezobzirno, Harpo-marksističko oslobađanje Dominique Strauss-Kahna i Rupercht Murdochovo pljačkanje telefona mrtvih, me je potakla na razmišljanje da li možda može postojati nešto istine u ideji da je naša sudbina predana u ruke klinički ludih osoba.

Najbolji, najosjetljiviji video koji sam našao na tu temu prikazuje Frank Ochberg MD-a, jedan od osnivača moderne psihotraumotologije koji je pomogao definirati i istražiti Post-traumatski  stresni poremećaj. Interes doktora Ochberga prema psihopatiji je usmjeren prema pomaganju njezinih žrtava, koje uključuju većinu nas što se tiče medijskih korporacija, političara i financijskog sektora.

Njegov video pogledajte ovdje.

Možda je deregulirano okruženje koje se javilo nakon hladnog rata krivo za sve to. Na primjer, košarka je nedavni izum i NBA je vrlo, vrlo veliki biznis. Ako ste prije pojave košarke, imali sina koji je bio visok 7 stopa, on je jednostavno bio nakaza: morali ste mu kupiti specijalan krevet i pokušati naći velike cipele za njegova ogromna stopala…. Sada mislite da će igrati za Lakerse i osigurati vaš financijski za cijeli život… možda se ista stvar dogodila psihopatama…. možda je deregulacija stvorila “NBA” za psihopate.

Možda ovo objašnjava neobičnost vremena u kojem živimo.