SVIJET POD LUPOM

Rijeka duginih boja: Caño Cristales, Kolumbija

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Caño Cristales, (rijeka poznata i pod imenom „rijeka pet boja“ ili rijeka koja izvire u Raju“ i “rijeka duginih boja”), ima jedinstvene biološke odlike jer obiluje raznobojnim algama.

U Wikipediji stoji: većinu godine Caño Cristales nije ništa drugačija od svih ostalih rijeka jer je njeno korito prekriveno zelenim lišajevima koji su u potpunosti vidljivi kroz kristalno čistu vodu.

Ali u kratkom periodu između kišnog i sušnog perioda, kada je nivo vode perfektan, rijeka eksplodira različitim živim bojama, jer jedinstvena biljka, koja nosi naziv macarenia clavigera postane briljantno crvena, tako da kombinacije žutog i zelenog pijeska i ove biljke daju nevjerojatne kombinacije svih mogućih nijansi ovih boja.

Ovo se događa u jako kratkom periodu između sezona kiša i suše. Za vrijeme kolumbijske kišne sezone, voda nabuja i preduboka je za rast macarenia clavigerae, jer joj je potrebno mnogo sunca da bi postala crvena i da bi bujala.

Za vrijeme sušne sezone, vode je jako malo i ne može podržati bujan rast svog raznovrsnog biljnog života. Ali u nekoliko tjedana od rujna do studenog, ova rijeka se pretvori u vibrirajuću živu dugu.

Caño Cristales je locirana u izoliranom dijelu Kolumbije i do nje se jedva može doći cestom. Najlakše ju je doseći zrakoplovom do gradića La Macarena, a od tuda je relativno kratak put do Nacionalnog parka „Serrania de la Macarena“ u kojoj se nalazi rijeka Caño Cristales.

Tourism on the Edge