U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Čovjek, koji gotovo nema mozga, živi normalan život

Snimka glave osobe koja gotovo nema mozga, sve crno na slici prikazuje moždanu tekućinu, moždana tvar se nalazi samo uz rubove s unutrašnje strane lubanje.

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Francuski liječnici su zapanjeni činjenicom da je 44-godišnja osoba s abnormalnošću “male količine mozga” u mogućnosti živjeti normalan život, s tek malo manjim kvocijentom inteligencije od prosječnoga.

Liječnici su izjavili kako je ovaj gospodin, otac dvoje djece, primljen u bolnicu: Hopital de la Timone u Marseju, zbog slabosti koju je osjećao u svojoj lijevoj nozi. Nakon primitka u bolnicu na dotičnoj osobi su napravljene CT i MRI snimke, koje su pokazale kako je pacijentova cerebralna šupljina masivno povećana te kako je ovo jedinstven slučaj u povijesti o kojemu će se morati dodatno istraživati.

„Mozak, sam po sebi, znači kombinaciju tkiva sive moždane materije i bijele moždane materije, njegov mozak je kompletno stiješnjen uz unutarnje rubove kosti lubanje„ izjavio je je za AFP dr. Lionel Feuillet.

„Ove snimke su jako neobične jer bukvalno pokazuju, da nema mozga,“ kazao je Feuillet.

Lijevo snimka “mozga” Dandy Walkera, desno prikaz normalnog mozga.

Ovaj poremećaj se naziva sindrom Dandy Walker, on je za sada genetički sporadičan, događa se jednom u 25000 živo rođenih beba, uglavnom djevojčica. Iako mnogi koji imaju poremećaj Dandy Walker razvijaju dramatične simptome – kao što su: povećana lubanja, slabe mišićne kontrakcije i motorika, problemi s nervima koji kontroliraju lice – ponekad ovaj poremećaj može proći sasvim neopaženo.

Liječnici vjeruju kako se ovaj slučaj mogao razviti kada je osoba, čije snimke vidite u našem uratku, imala operaciju zbog hidrocefalusa (poremećaj koji iziskuje kirurško odvodnjavanje nakupljene moždane tekućine) koju je pacijent imao u dobi od šest mjeseci starosti.

Otkriveno je da ta osoba ima kvocijent inteligencije (IQ) 75, s verbalnim IQ 84, i radnim IQ 70, većina ljudi u našem društvu ima minimum IQ 85.

Više o istoj temi pročitajte na Fox News.

O sindromu Dandy Walker više saznajte ovdje.