PRIZMA DRUŠTVA

Portugal je prije 10 godina legalizirao droge : Što se od tada dogodilo?

Tony O’Neill AlterNet

 

Slučajevi smrti uzrokovanih drogom pali su za 50%

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Vlada u Portugalu ne planira odustati. Iako je Nizozemska europska zemlja koja se najviše povezuje s liberalnim zakonima o drogi, već  je prošlo deset godina od kada je Portugal postao prva europska nacija koja je poduzela hrabri korak legalizacije posjedovanja svih droga unutar svojih granica – od marihuane do heroina, te svega između njih.

Ovaj kontroverzni potez je stupio na snagu u lipnju 2001. godine, kao odgovor na nagli rast oboljelih od HIV/AIDS-a. Dok su mnogi kritičari u siromašnoj i većinom konzervativnoj zemlji napadali mnoge promjene koje se tiču politike korištenja droga, bojeći se da bi to moglo dovesti do droga – turizma, istodobno pogoršavajući već šokantno visoku državnu stopu korištenja teških droga, izvještaj koji je objavljen 2009. godine od strane Cato Instituta pokazuje drugu priču. Glenn Grenwald, odvjetnik i autor koji je izvršio istraživanje, je kazao za Time: „Sudeći po svakoj ljestvici,  legalizacija droge u Portugalu je bila veliki uspjeh. To je omogućilo portugalskoj vladi da obuzda i kontrolira probleme vezane uz droge daleko bolje od ijedne druge zapadne zemlje.“

U 2001. godini, Portugal je imao najvišu stopu HIV-a među intravenskim korisnicima droge u Europskoj uniji – nevjerojatnih 2.000 novih slučajeva  godišnje, u zemlji  s populacijom od samo 10 milijuna ljudi. Unatoč predvidljivoj kontroverzi koju je potez izazvao kod kuće i inozemstvu, portugalska je vlada osjetila da ne postoji nijedan drugi način pomoću kojeg bi mogla efektivno suzbiti taj rastući problem. Dok se pozivi za legalizacijom ovdje u SAD-u još  odbacuju kao nešto što je od rubne zabrinutosti, Portugalci su odlučili to napraviti, te sada tiho nastavljaju s tim već deset godina. Iznenađujuće je da većina vjerodostojnih izvješća pokazuju da je legalizacija zapanjujući uspjeh.

DEA to vidi malo drukčije. Portugal je bio katastrofa, sa stopama heroina i HIV-a izvan kontrole, kazali su. „Portugalska populacija ovisnika i problemi koji su vezani s ovisnošću o drogama nastavljaju rasti,“ DEA ističe. „U pokušaju da se smanji broj ovisnika u zatvorskom sustavu, portugalska je vlada donijela neke radikalne odluke u zadnjih nekoliko godina s eventualnom legalizacijom svih ilegalnih droga u srpnju 2001.“

Međutim, kako je Glenn Greenwald, autor Cato studije, zaključio: „Oslobađajući svoje građane od kaznenog gonjenja i zatvaranja zbog korištenja droga, Portugal je dramatično povećao svoju sposobnost da ohrabri narko ovisnike da se odluče za liječenje. Resursi koji su prije korišteni za kazneno gonjenje i zatvaranje narko ovisnika sada su dostupni da pruže programe liječenja za ovisnike.“ Pod savršenim sustavom, liječenje bi isto tako bilo dobrovoljno, ali kao alternativa zatvoru, obavezno liječenje štedi novac. Ali za sada, „većina EU država ima stope koje su dvostruke i trostruke u odnosu na post-legalizirani Portugal,“ kaže Greenwald.

Za one koji traže tragove kako se vlada SAD-a može uhvatiti u koštac sa svojim domaćim problemima u vezi droge, brojke su primamljive. Slijedeći legalizaciju, Portugal se eventualno našao sa najmanjim stopama korištenja marihuane u EU za dobnu skupinu iznad 15 godina: oko 10%. Usporedite to sa dobnom skupinom iznad 12 godina u SAD-u, u kojoj 40% redovito puši travu, zemlji koja ima najoštrije kazne protiv korištenja droge u razvijenom svijetu. Korištenje svakakvih vrsta droge je opalo u Portugalu: doživotno korištenje droge među sedmašima i devetašima je palo s 14.01% na 10.6%. Doživotno korištenje heroina među 16,17 i 18-godišnjacima je palo s 2.5% na 1.8%. A što je sa onim strašnim stopama HIV infekcije koje su potakle to kretanje na prvom mjestu? Stope infekcije HIV-om među korisnicima droga su pale za nevjerojatnih 17%, dok je broj smrti koje su vezane za korištenje droge pao za više od pola. „Nema sumnje da je fenomen ovisnosti u opadanju u Portugalu,“ kazao je Joao Goulao, predsjednik Instituta o drogama i ovisnosti o drogama, na novinskoj sjednici održanoj uoči 10-godišnjice tog zakona.

Ne držimo da da će portugalski primjer dovesti do ikakve promjene u američkom ratu protiv korištenja droga, koji se još dalje stalno raspršuje po cijeni od trilijun dolara godišnje. Međutim, sa medicinskim marihuana pokretom koji do sada odbija biti ugušen od strane DEA-a, senatori  Jim Webb i Arlen Specter su nedavno dali prijedlog da se stvori komisija plave trake koja bi trebala pogledati reformu koja se tiče osuđivanja na zatvorske kazne i osuđivanja zbog korištenja droga. Što se tiče bilo kakvih pro-legalizacijskih predsjedničkih  nada za 2012. godinu, pokret za zdravorazumnu politiku koji se tiče korištenja droga u SAD-u  možda konačno dođe u središte pažnje.