U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Zašto pušenje može biti korisno za naše zdravlje?

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

The Age.com.au

Znanstvenici su otkrili gen koji štiti pušače od Parkinsonove bolesti. Medicinski svijet je nedavno otkrio da dim cigarete smanjuje rizik od dobivanja degenerativnih neuroloških stanja – ali geni odgovorni za takvu funkciju ostaju misterija.
Američki genetičar profesor Jeffrey Vance, sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini, izjavio je na Međunarodnom kongresu za humanu genetiku u Brisbaneu da je pronašao gen koji pomaže objasniti vezu.
Gen – poznat kao NOS2A – nalazi se u svakoj stanici tijela i odgovoran je za proizvodnju dušikovog oksida.
Ako ga je previše proizvedeno stanice mozga mogu umrijeti, što dovodi do neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Profesor Vance i njegov tim su shvatili da, iako svatko ima taj gen, kod pušača se čini da se on “okrene naopačke”, ograničavajući staničnu smrt i na kraju bolest.


Mislimo da postoji nešto u dimu cigareta što drži razinu NOS2A niskom tako da stanice ne proizvode dušikov monoksid,  i tako se smanjuje oštećenje stanica“, izjavio je Vance za  AAP.
Istraživač nije bio siguran zašto se to događalo, ali je rekao da će tim koji radi više na ovom području DNK materijala pokušati bolje razumjeti ovu vezu.
Uistinu je ironično da nešto dobro u konačnici može izaći od pušenja“, rekao je profesor Vance.

To je definitivno prilika koju moramo iskoristiti.”

No, glavni fokus njegova projekta je bilo daljnje razumijevanje Parkinsonove bolesti, koja pogađa oko 40.000 Australaca, većina u dobi od 60 godina.
Uzrok za ovu bolest je nepoznat i iako su tretmani dostupni. Oni uključuju operacije i lijekove za zamjenu nestalog  dopamina, ali imaju ograničen učinak.
“Drugi problem je da takvi tretmani ništa ne liječe, nego samo olakšavaju simptome, dok proces bolesti nastavlja egzistirati”, rekao je profesor Vance.
Njegov tim sada koristi ove genetičke informacije da bi pokušali pronaći način da se uspori Parkinsonova bolest, ili da je čak i spriječe.
“Željeli bismo biti u mogućnosti identificirati osobe koje imaju visoki rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti, tako da možemo pružiti informacije o promjeni načina života ili im dati lijek da se bolest zaustavi”, rekao je znanstvenik.

Komentar Matrix Worlda: Jako je bitno da se koristi duhan koji je prirodan: bez aditiva, insekticida, pesticida i aroma, da bi se isključile neželjene posljedice i ovisnost.