SVIJET POD LUPOM

Pogled kroz tlo otkriva antičku prošlost

Hiper-spektralna fotografija snimljena iz zraka.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World
Arheologija nije više samo kopanje rupa. Novo istraživanje tima Sveučilišta u Leedsu omogućava istraživanje naše arheološke baštine čak i iz zraka. Ovo otkriće bi trebalo revolucionirati korištenje vrhunske tehnologije za daljinska istraživanja (Engleski: remote sensing technology), koja će povećati brojnost otkrića bez fizičkog uništavanja lokaliteta našeg povijesnog nasljeđa.

Hiper spektralna slika.

Više od polovice arheoloških nalazišta u Velikoj Britaniji su otkriveni pomoću zračnih snimaka. Stručnjaci za povijesno naslijeđe i istraživači koriste te snimke kako bi pronašli gdje su nekada stajali zidovi, staze, jarci i jame koji su danas duboko zakopani pod slojevima tla, sve to se obavlja proučavanjem promjene boja biljnog pokrova na tlu i boje samog tla.
Međutim, ovu tehniku je teško koristiti na tlima koja nalikuju glini jer je daleko teže uočiti znakove prošlosti na podlogama velike gustoće. Čak i na dobro dreniranim podlogama tla, gdje ova tehnika najbolje radi, mnoge sitne pojedinosti prastarih naselja i rasporeda istih će izostati zbog limita ove tehnike.

Hiper-spektralni senzor
Međutim metoda koja se naziva DART (Engleski: Detection of Archaeological Residues using remote sensing Techniques) ili otkrivanje arheoloških ostataka pomoću tehnike daljinskog istraživanja, daje velike nade u povećanju stope otkrivanja arheoloških nalaza uz pomoć pregleda iz zraka, osobito na teškim vrstama tla kao što je glina.

Tim DART-a koristi sofisticirane senzore – na terenu i u zraku – te prikuplja slike na mnogo različitih valnih duljina, unutar i izvan vidljivog spektra. Kada se u potpunosti analiziraju, te ‘hiper-spektralne slike’ otkrivaju znakove poremećaja tla koji su inače nevidljivi.
Dr. Ant Beck, znanstveni suradnik  Sveučilišta u Leeds-u i ključni član tima DART-a je izjavio slijedeće: “Naša otkrića dovode do boljeg razumijevanje tehnika detektiranja, naš rad će u budućnosti omogućiti uspješna daljinska istraživanja koja će se vršiti na različitim terenima gdje je danas to nemoguće zbog teških fizičkih faktora i faktora u okolišu. Ovaj rad će transformirati arheologiju i pružiti bolji pregled arheoloških ostataka pod zemljom, bez ometanja i stvaranja potencijalnih oštećenja lokacija od posebne važnosti. ”

Slojevi snimaka različitog spektra stvaraju hiper-spektralnu sliku.
Početno istraživanje je napravljeno ove godine na Sveučilištu Cambridge. Iako je ova tehnika još uvijek u ranoj fazi razvoja, početna analiza potvrdila je da hiper-spektralne slike otkrivaju više informacija od standardnih zračnih fotografija na istom mjestu.
“Ovi rani rezultati su vrlo ohrabrujući”, rekao je dr. Beck. “Daljnja analiza će nam omogućiti odrediti veze između arheoloških značajki, dinamike okoliša i vrste usjeva, što će dovesti do poboljšanja otkrivanja arheoloških nalazišta na mjestima koja se tradicionalno smatraju granični krajolici.“

Physorg.com