VREMEPLOV

Brod iz doba starog Rima, otkriva antičke medicinske tajne

Slika prikazuje akvarij kreiran u muzeju, koji čuva nekoliko bočica i kutijica (još uvijek zapečaćenih).

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

© EMANUELA APPETITI

Na 2000 godina starom potonulom brodu otkriven je set za prvu pomoć, uz pomoć kojeg smo dobili nevjerojatan uvid u lijekove koje su smišljali antički liječnici da bi liječili moreplovce od dizenterije i drugih boljki.

Unutar potonulog broda otkrivena je drvena škrinja koja u sebi sadrži pilule načinjene od povrća, trava i biljaka kao što su: celer, luk, mrkva, kupus, lucerna i kesten – svi ti sastojci su dobro poznati u klasičnim medicinskim tekstovima.

Tablete, koje su bile dobro zapečaćene, su se na čudesan način očuvale, iako su pod vodom provele više od dva milenija, one također sadrže peršin, dragoljub, rotkvicu, stolisnik i hibiskus.

One su pronađene u 136 drvenih bočica obloženih limom, na brodu duljine od 15,24 metra, koji je potonuo oko 130. godine prije nove ere, blizu obale Toskane u Italiji. Znanstvenici vjeruju da su se ti preparati koristili za liječenje mornara od gastro intestinalnih bolesti, kao što su dizenterija i dijareja.

„To je spektakularan nalaz. One su sve bile dobro zapečaćene.“ Izjavio je za Sunday Telegraph je Dr Alain Touwaide sa Smithsonian Instituta za Biološku Konzervaciju iz Washington-a DC.

„Biljke i povrće su najvjerojatnije bile zgnječene u mužaru – jer još uvijek možemo vidjeti vlakna u tabletama. One također sadrže glinu, koja se čak i dan danas koristi u liječenju gastro intestinalnih problema.“

Ove pilule su najstariji poznati arheološki ostatci antičke farmakologije. One su se uzimale s malo vina ili vode, ili su se čak možda i otapale i nanosile na kožu da bi se liječile upale i porezotine.

Povjesničari vjeruju da je prisutnost škrinje s lijekovima mogla sugerirati prisutnost liječnika na brodu, il barem nekoga tko je imao rudimentarni trening za prvu pomoć. U škrinji se također nalazila lopatica (špatula) pumpica, i mužar sa tučkom.

Brod je prenosio amfore s vinom, stakleno posuđe, keramičko posuđe i uljne lampe, kada je potonuo na dubinu od 18,28 metara između Talijanske obale i otoka Elbe.

„Mi još uvijek ne znamo da li je brod bio: Rimski, Grčki ili Feničanski, niti znamo da li je to bio brod za dugu plovidbu koji je plovio po Mediteranu ili je to bio brod obalne plovidbe,“ Rekao je Dr Touwaide.

On je također rekao da je otkriće pokazalo kako se medicinsko znanje koje je zapisano u staro Grčkim tekstovima kasnije proširilo u zapisima Rimskih skolastičara kao što je Plinije, i na taj način je to znanje korišteno diljem Rimskog Carstva.

Brod je otkriven u luci Piombino 1974. godine, dok je drvena medicinska škrinja otkrivena 1989. godine, ali tek su sada znanstvenici uspjeli uz pomoć DNK-a sekvencioniranja analizirati sadržaj pilula.

Analiza je napravljena u suradnji s Talijanskim znanstvenicima Odjela za Kulturno Naslijeđe Toskane.

Gino Fornaciari, paleo patolog iz Univerziteta Pize je rekao:

„Kao što učimo o tome kako su stari Rimljani liječili jedni druge, tako učimo i o bolestima od kojih su obolijevali.“

Ogromna količina ljuskih skeleta koji još uvijek čekaju na paleo forezničke pretrage, pronađeni su u Herkulaneumu.

Savršeno očuvane ulice Herkulaneuma, dugo su bile čuvane ispod dvadeset metarskih naslaga vulkanskog pepela i još skrivaju mnoge tajne.

Rimljani su  preuzeli mnogo od medicinskog znanja od starih Grka i njihovi liječnici su koristili razne sofisticirane instrumente. Iskopavanja u Pompeju i Herkulaneumu, dva grada koje je uništila erupcija Vezuva 79. godine nove ere, su otkrila kirurške noževe, kuke i pincete, te brončane rektalne spekulume, koji su se koristili pri pregledima, također su našli i forcepse koje su koristili pri porodu djece.

Nick Squires The Telegraph, UK