SVEMIR KROZ TELESKOP

Komet Elenin nestaje

 

Slika: Projekcija putanje komete Elenin.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Što se tiče komete Elenin, jedine šanse propasti koje su mu pripisivane, sada se odnose upravo na tu kometu; jer se ubrzano raspada i blijedi. Australski astronom amater Michael Mattiazzo prati ovaj komet od kako se Elenin približavao svom perihelionu (najbližoj točci sa Suncem), koji se dogodio 10.09.2011. godine, i o kojemu je Mattiazzo već izjavio da vjerojatno Elenin to neće preživjeti. Fotografiju ispod teksta je napravio Matiazzo 14.09.2011. godine, na kojoj se vidi da je Elenin jedva vidljiv, jer se polako dezintegrira u mutni oblak.

2010x1_20110914_velika slika

Na dan 14. rujna 2011. godine komet Elenin je gotovo neprimjetan. Fotografije napravio Michael Mattiazzo.

Komet Elenin je kreirao cijelu ne znanstvenu pošast predikcija o kraju svijeta – čija je pomama dramatično opala nakon što je Elenin pogodila solarna baklja 20.08.2011. godine, kako smo već ranije izvjestili. Naknadne fotografije pokazale su raspršivanje kometarne jezgre i njen difuzan izgled. Vrlo je vjerojatno da će nastaviti sa blijeđenjem i postati još difuznija.

Eleninova masa je manja od prosječne i njena putanja će je dovesti na 34 milijuna kilometara od Zemlje, dok kružimo oko Sunca. Zemlji će ova kometa biti najbliža  16.10.2011. ali je Suncu bila najbliža 10.09.2011.

„U noći 19.08.2011. procijenio sam sjaj Elenina na magnitudu od 8.1 i smatrao sam da ćemo je u rujno moći vidjeti golim okom iz zvjezdarnice,“ napisao je Mattiazzo na svojoj web-stranici, Southern Comets. „Slijedeće večeri, 20.09.2011. komet je dramatično izblijedio na polovicu magnitude svog sjaja koji je postao mnogo difuzniji. Ovo je bio znak sigurne propasti kometa Elenin:“

Komentar Matrix World-a: magnituda sjaja zvijezda i kometa je astronomski priznata jedinica, primjer: -26 je magnituda sjaja Sunca, -13 je magnituda sjaja punog Mjeseca, -1 je magnituda zvijezde Sirius za čiste noći i potpuno zamračenog Mjeseca, 0 magnituda je sjaj koji teško možemo vidjeti u velikim gradovima, 1 je sjaj planete Saturn, 8 je sjaj zvijezda i kometa koje se mogu vidjeti malim teleskopima, 10 magnituda su jako tamni objekti, moguće ih je vidjeti samo sa 20×80 teleskopima s tamnih mjesta na zemlji bez svjetlosnog zagađenja dok se iz naseljenih mjesta mogu vidjeti samo s većim teleskopima.

Elenin je sada magnitude 10 i još uvijek blijedi jer je u procesu dezintegracije.

Elenin se nije rekuperirao (možete pogledati seriju fotografija sa Mattiazzove web-stranice koje je on napravio u periodu između 19.08.-11.09.), jezgra kometa je postala produljena i njen izgled progresivno blijedi.

„Takav kraj je uobičajen za male komete koje su imale bliski susret sa Suncem,“ izjavio je Mattiazzo.

Jedan od najspektakularnijih primjera dezintegracije kometa može se vidjeti na kometi: C/1999 S4 LINEAR koja se raspala u srpnju 2000, i čiju se dezintegraciju pratile mnoge zvjezdarnice.

Elenin je danas gotovo u konjukciji na suprotnoj strani Sunca, i trenutačno nije vidljiva sa Zemlje. Još jedan astronom amater iz Australije, Ian Musgrave je rekao kako sumnja da će Elenin biti dovoljno svjetao da ga snimi SOHO – letjelica koja snima Sunce i orbitira oko naše zvijezde te da ćemo najvjerojatnije morati čekati do listopada da se Elenin pomakne od Sunca kako bi jaki teleskopi sa Zemlje mogli vidjeti da li je išta od komete preživjelo.

Nancy Atkinson-Universe Today