U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Istraživanja otkrivaju: Zeleni čaj je učinkovit u liječenju genetskih poremećaja i nekih vrsta tumora

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Spoj pronađen u zelenom čaju pokazuje veliko obećanje za razvoj lijekova u liječenju dva tipa tumora i smrtonosnih urođenih bolesti. Otkriće je rezultat istraživanja na čijem je čelu glavni istraživač, dr. Thomas Smith Donald Danforth s Plant Science Centera i njegov tim kolega s Klinike za dječje bolesti u Philadelphiji.
Njihova otkrića su nedavno objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry.
Glutamat dehidrogenaza (GDH- Glutamate dehydrogenase) nalazi se u svim živim organizmima i odgovoran je za probavu aminokiselina. U životinja, GDH kontrolira složene mreže metabolita. Već desetljećima nije bilo jasno zašto je životinjama potrebna takva regulacija, ali drugim vrstama nije. Na to je djelomično odgovorila Stanleyva grupa koja je otkrila da smrtonosna nasljedna bolest, hiperinsulinism / hiperamonemia (HHS), uzrokuje gubitak neke od ovih regulacija. Zbog ovog poremećaja, bolesnici (obično djeca) reagiraju na potrošnju bjelančevina te izlučuju više inzulina i tako postaju jako hipoglikemčni, što često dovodi do smrti.


Koristeći atomske strukture da bi razumjeli razlike između životinja i biljaka, dr. Smith i njegovi suradnici otkrili su da se te dvije tvari prirodno nalaze u zelenom čaju i mogu nadoknaditi ovaj genetski poremećaj isključivanjem GDH-a kada se zeleni čaj uzima oralno . Smithov laboratorij je također koristio rendgensku kristalografija kako bi utvrdili atomsku strukturu tih spojeva zelenog čaja povezanu s enzimima. Ovim atomskim informacijama tim se nada da će moći modificirati te prirodne spojeve da bi dizajnirali i razvili bolje lijekove.


Zanimljivo je da su dvije druge istraživačke skupine potvrdile i proširile ta otkrića i demonstrirale da je blokiranje GDH-a zelenim čajem vrlo učinkovito u ubijanju dvije različite vrste tumora; glioblastoma, agresivnog tipa tumora mozga, i složenog poremećaja tuberozne skleroze, genetske bolesti koja uzrokuje rast ne-malignih tumora na brojnim organima.
“Ove tvari iz zelenog čaja su iznimno sigurne i konzumiraju ih milijuni ljudi svaki dan. One imaju niz svojstava zbog kojih ih je teško koristiti kao stvarni lijek. Pa ipak, naša trenutačna suradnja sa Stanleyjevim laboratorijem pokazuje da postoje prirodni spojevi iz biljaka koji mogu kontrolirati ove smrtonosne poremećaje i s atomskim strukturama koje smo otkrili možemo ih koristiti kao početnu točku za daljnje dizajniranje lijekova,” rekao je dr. Smith.

ScienceDaily