VJEROVALI ILI NE

Iznenađujuća 3D umjetnost Edgara Muellera

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Vi ste vjerojatno već čuli za 3D slikarstvo s ulica ili ste čak “zaglavili” u nekom od fantastičnih krajolika. Za sada, nećemo ući u povijest i druge definicije ovog specifičnog suvremenog izričaja umjetnosti jer nam je u planu da elaboriramo ovu temu u slijedećem detaljiranom članku.

Mi vas želimo iznenaditi ili načiniti znatiželjnima o novima načinima kojima se izražavaju snovi, strahovi, sjećanja ili izgubljena doba i čudnovate stvari koje se samo mogu zamisliti. Mi smatramo da bi pravi uvod bio prikazom radova jednog od najcjenjenijih 3D uličnih umjetnika, Edgar Muellera (Njemačka). Taj majstor slikanja ulice nju koristi kao platno za umjetnost pločnika i, ako se gleda s pravog mjesta, njegova trodimenzionalna slika postaje savršena iluzija. Njegov glavni cilj je dati novi izgled gradskom javnom životu, izazvati ljude da se zamisle kao likovi u slikama ili da osjete novi imaginarni okoliš. O Muelleru možete više saznati ovdje.
1.Ledeno doba – u Dun Laoghaireu, na “Festivalu svjetske kulture”.


2. Eksplozija lave – iz 2008. godine, na 30. obljetnici međunarodnog natjecanja slikara ulica u Geldernu (Njemačka).


3. Bezuvjetna ljubav – stvaranje 3D slike veličine 100 ‘x 40’ 3D od ulice. Ovo je po prvi put napravljena slika koja se mijenja iz dana u noć, osmišljena tako da se mijenja s obzirom na vrstu rasvjete. Danju je to div, a noću je slika fetusa. Fantazija je napravljena uz pomoć foto-luminiscentnih boja.


4. Vodopad – od 270 m², prvi je veliki projekt Edgara Muellera. Napravljen povodom festivala Prairie Art Festivala u Moose Jawu (Kanada). On je od ulice River stvorio rijeku koja završava u velikom slapu.


5. Dualnosti – prekrivene su gustim filterom izbljeđene smogom. Horizont naročito izgleda nejasno.

6.Špilja u Londonu – napravljena povodom West India Quay festivala u Londonu.

7. Špilja u Geldernu (Njemačka)- napravljena za International Street Painting Competition u Njemačkoj (Geldern), 2009. godine.

Tourism on the Edge