ZEMALJSKE PROMJENE

Japanski potres i tsunami su 2011. godinu učinili najskupljom po prirodnim katastrofama

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Greg Jacobs Kozmedia News

Njemačka osiguravajuća kompanija Munich Re izračunala je da je devastirajući potres i tsunami koji su se dogodili u Japanu u početku 2011. godine, učinili 2011. godinu najskupljom godinom glede rekordnih šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama.  Iako je ostalo još pet mjeseci u ovoj godini, troškovi spašavanja i oporavka od šteta koje su se dogodile na istočnoj obali Japana, su nadmašili većinu troškova zbog prirodnih katastrofa koje su se događale tijekom mnogih godina u prošlosti.

Prema Japanskim zapisima, ukupan ekonomski gubitak za prvih 6 mjeseci ove godine iznosi 265 bilijuna dolara. Ta suma je 200 milijuna dolara viša od kompletne 2005. godine. 2005. je prije ove bila poznata kao godina sa najvišim troškovima. 2005. godine uragan Katrina je devastirala većinu južnih država SAD-a, u blizini i oko New Orleansa u Americi. Uragan Katrina je tako oborila rekordne troškove neke prirodne katastrofe.

„Vrlo je rijetko da se dogodi tako ekstremna akumulacija događaja prirodnih nepogoda, koji su se dogodili u prvoj polovici godine,“ rekao je predstavnik Munich Rea. Munich Re je poznat kao vrhunsko osiguravajuće društvo u svijetu. Oni su poznati po tome što rade godišnja izvješća o globalnim gubitcima uzrokovanih prirodnim katastrofama i njihovim troškovima, svuda pos svijetu.

U zadnjih par godina, gubici u prvoj polovici godine su bili u biti manji od gubitaka koji su se događali u drugom dijelu godine. Ovo je objašnjenom prirodnom progresijom uragana na Sjevernom Atlantiku i tajfunima u Sjeverozapadnom Pacifiku koji se uglavnom događaju u drugom dijelu godine. Dakle, brojke o gubicima i troškovima iz 2011. godine se mogu još više povećati zbog sezone oluja koja uskoro mora početi u većim dijelovima svijeta.

Prema saznanjima Munich Rea, totalna zbrojka gubitaka koji su bili relevantne prirodne katastrofe u prvih 6 mjeseci 2011. godine je dostigla broj 355. To je brojka ispod prosjeka za zadnjih 10 godina, koja obično iznosi 390.  S četiri neizvjesna mjeseca, koja još predstoje u ovoj godini, vrlo je vjerojatno da će se broj prirodnih katastrofa povećati i da će iznositi i nadprosječan broj gubitaka.

U 2011. godini, drugi po redu najskuplji gubici su se dogodili na Novom Zelandu kada je potres uništio Christchurch u veljači. Ova katastrofa je koštala oko 20 bilijuna dolara. Druge katastrofe koje su se dogodile u 2011. godini su bili: tornada koja su pogodila južne države SAD-a i erupcija vulkana Grimsvotn na Islandu.