SVIJET POD LUPOM

Ljepota u svakom zrncu: po prvi puta nevjerojatne fotografije otkrivaju čari običnog PIJESKA

Autor: Ljubica Šaran

Povećano preko 250 puta, malena zrnca pijeska pokazuju delikatne raznobojne strukture koje su jedinstvene koliko i one od snježnih pahuljica. Kada se pogleda daleko izvan limita ljudskog vida, otkrivaju se minijaturna zrnca fragmenata kristala, spiralni fragmenti školjki i komadići vulkanskog stijenja. Profesor Gary Greenberg koji ima doktorat iz područja bio-medicinskog istraživanja na University College London je izjavio: „Nevjerojatno je za pomisliti kada hodate po plaži, da u stvari stojite na tom sićušnom blagu.“

Povećana zrnca pokazuju delikatnu, raznobojnu strukturu, jedinstveni oblici svakog zrnca kao i kod snježnih pahulja.

Raznobojna minijaturna zrnca pokazuju fragmente kristala, spiralne fragmente školjki i djeliće vulkanskih stijena.

„Svaki put kada pogledam kroz mikroskop, fasciniran sam kompleksnošću i individualnošću kreiranoj kombinacijom prirode i neprekidnog udara kamenja o obalu,“ kaže profesor Greenberg koji pretražuje po tisuće maljušnih komadića stijena s iglama za akupunkturu da bi pronašao i aranžirao najbolje primjerke, i tada primjenjuje svoju radnu tehniku da bi kreirao gotovo umjetničke slike.”

No otkrijmo kako zapravo nastaju ove čarobne snimke, evo što o samoj tehnici snimanja kaže prof. Greenberg:

„Fotografije koje se fotografiraju na ekstremnoj blizini obično ne daju osjećaj dubine, tako da sam morao stvoriti nov proces da bih napravio sliku kakvu želim. Napravio sam na desetke slika različitih točaka fokusa te ih kombinirao koristeći određeni program da bih stvorio moje slike. Iako slike izgledaju jednostavne, potrebni su sati slikanja svakog zrnca pijeska da bih s njima bio zadovoljan. Najbliža plaža mojoj laboratoriji je Haiku plaža na Havajima, ali fotografije pokazuju pijesak iz svih krajeva svijeta, od Japana do Irske.”

Garyjeve fotografije se mogu pregledati na njegovoj stranici: sandgrains.com i u njegovoj knjizi: Zrnce pijeska (‘a grain of sand’ ) koju možete kupiti na Amazonu.

Nevjerojatno: Mi hodamo „po tom sićušnom blagu.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Mail online

Discover Magazine

A Grain of Sand