U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Istraživači uspjeli snimiti „Prirodne Ubojice“ aktivne bijele krvne stanice u najvećoj razlučivosti

Stanice „Prirodne Ubojice“ fotografija vlasništvo Imperial Collega u Londonu.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Pop Sci 
Istraživači s Imperial Collegea u Londonu i Univerziteta Oxford su razvili novu tehniku da bi mogli točno vidjeti  kako “prirodne ubojice” našeg tijela – bijele krvne stanice rade svoj prljavi posao, prvi put da smo u mogućnosti vidjeti kako ovaj element prirodne obrane tijela radi.
Postoji bezbroj poteškoća u pokušaju promatranja ove vrste događaja.  Kao prvo, stanice su nevjerojatno male, i izvršavaju da tako kažemo, smaknuća (to je sasvim točan opis, kao što ćete vidjeti) i one to rade jako, jako brzo. Zatim tu je problem da su stanice trodimenzionalne (naravno), a  mikroskop velike brzine može vidjeti samo horizontalnu ravan to jest 2D.

U ovom trenutku 3D kamere nisu dovoljno brze da bi bile prikladne za ove vrste snimaka. U prošlosti su  istraživači morali mukotrpno snimati mnoge 2D slike, i nakon toga ih slagati jednu povrh druge što nije bila vrlo učinkovita niti efektna metoda.

Pa kako su ti znanstvenici uspjeli napraviti ove snimke? Profesor Paul French s Imperial Collegea iz Londona je izjavio:

“Uporabom laserskih pinceta manipulirali smo sučelje između živih stanica u horizontalnu orijentaciju što znači da naš mikroskop može uzeti mnoge slike sučelja staničnih kontakata u brzom slijedu. To je omogućilo snimanje bez presedana i ostvarilo da direktno vidimo dinamične molekularne procese koji se događaju između živih stanica.“ Drugim riječima, praveći mnogo slika odjednom, istraživači s lakoćom mogu rekonstruirati 3D slike.

Stanice ubojice raka i tumora.
U osnovi, ono što se događa u navedenom video-uratku je čista egzekucija. Unutar “prirodnih ubojica” ili “NK” stanica, punjenih granulama s enzimima organiziraju se i spremaju za protok van čim stanica stvori portal. Zatim te granule napadaju oboljene stanice. U tom slučaju, NK-i koriste membranske nano-cijevi da ih privuku k sebi, poput elastičnog bungee konopca.
Tijelo koristi NK-e da bi napalo sve vrste oštećenih stanica, od tumora do virusa, iako oni također ponekad napadaju i transplantirane organe. Razumijevajući zamršenost ove operacije znanstvenici se nadaju kako će stvorili bolje liječničke tretmane – oni bi mogli koristiti NK stanice u medicini, ili otkriti načine kako ih zaustaviti od napada na strano ali dobrodošlo tkivo.