SVIJET POD LUPOM

Otvorio se rascjep blizu vulkana Puyehe u Čileu širok oko 5 i dugačak više od 9,6 kilometara

 

Puyehe nemirni kompleks vulkana u Čileu.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Vlasti u Čileu su izjavile da se pojavio rascjep dugačak više od 9,65 kilometara i širok 5 kilometara koji se prostire u dubinu zemljine kore od oko 4 kilometara unutar vulkanskog kompleksa Puyehe. S prvim znacima seizmičke aktivnosti u lipnju se i pretpostavljalo da će doći do erupcije. Snažna erupcija stvorila je valove dima i pepela nakon što ih je  vulkan izbacio u nebo.

Nakon prve uzbune evakuirano je preko 3000 ljudi, dok je na stotine ostalo zatvoreno u svojim kućama nakon što je započela erupcija.

Vjetar je nosio pepeo preko Anda do argentinskog turističkog grada koji je morao zatvoriti svoju zrakoplovnu luku. Zvaničnici grada su upozorili žitelje da poduzmu mjere opreza zbog mogućih padalina od pepela.

Erupcija se dogodila gotovo 997,7 kilometara južno od Santiaga, glavnog grada Čilea.

Komentar Matrix World-a: Znakovito je da se seizmička aktivnost povećava u ne samo južnim dijelovima Južne Amerike, već svuda po svijetu. Katastrofalni potres i tsunami u Japanu, koji je u ožujku ove godine odnio preko 30.000 žrtava, ne predstavlja usamljen slučaj povećane tektonske aktivnosti. Potresi koji se zabilježavaju na planeti, svakodnevno se objavljuju na: HEWS web stranici. Detaljiranu mapu tektonskih pomicanja i njihove jačine možete pogledati ovdje.

Awake and aware