MISTERIJE

Arheologija iz zraka na Bliskom Istoku – strukture nalikuju Nasca linijama u Peruu

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

David Kennedy sa Sveučilišta Zapadne Australije iz Pertha je arheolog koji se arheologijom bavi iz fotelje. On je upravo otkrio na tisuće kamenih struktura na Bliskom Istoku koje podsjećaju na Nasca linije u Peruu – i to sve koristeći Google Earth i stare fotografije napravljene iz zraka. New Scientist vas vodi u njihov obilazak.

Pročitajte više  ovdje: “Google Earth reveals Nazca-like structures in Arabia

Koristeći Google Earth i stare fotografije snimljene 1920. godina, Kennedy je otkrio ovu formaciju koja nalikuje zmaju. Struktura je dugačka oko 1300 metara i  široka oko 200 metara.

Prvotno se smatralo da su ove strukture ostaci kuća, ali se za ove kamene kotače sada vjeruje da su služili u religijske svrhe. Prema riječima Davida Thomasa sa Sveučilišta LaTrobe u Australiji, ove kotače su ostavile za sobom antičke kulture po cijelom svijetu; od pustinje Atacama do Sahare. Ove pronađene u Arabiji imaju dijametar od 20-70 metara, a neke se pojavljuju u grupama od po 13 komada.

Ova struktura nalik privjesku ima oblik suze. Kennedy smatra da su posjetitelji grobnice za sobom ostavljali kamenje kako su dodatno pokapali ljude u pravocrtnom slijedu. Ova struktura ima dužinu od 70 metara i u njenom je sklopu nekoliko grobnica. Pobližom analizom otkrilo se da su starogrčka slova uklesana u jednu od stijena u samom suzolikom dijelu strukture.

Misteriozni zidovi i zmaj sa 250 metara širokom glavom i s repom dužine od 500 metara opasan dugačkim vijugavim zidom (zmajolika konstrukcija je uobičajena pojava na ovom dijelu planete), smatra se da je služila kao zamka za životinje, dok je razlog za izgradnju vijugavog zida nepoznat. Kennedy kaže: „Može se smatrati umjetnošću na otvorenom.“ Na vrhu zida se nalazi logor sa ostacima grnčarije iz starorimskog doba što sugerira da je zmaj napravljen prije dolaska Rimljana na ovo područje.

Grobnice u obliku ključaonice i grobnice u obliku trube: Saudijska Arabija ne dozvoljava da strani arheolozi istražuju na njenom terenu. Ali Kennedy je potvrdio da ova zemlja ima na tisuće kamenih grobnica u obliku privjeska koje su nalik onima koje se mogu naći u Jordanu i Jemenu. On je također pronašao na stotine grobnica u obliku ključaonica i grobnica u obliku truba. Napravljene su preciznim kamenim okruglim i kamenim konstrukcijama. Ova grupa grobnica u Al-Khurabayahi ima dužinu od 180 metara dok su najveće individualne grobnice dužine od 50 metara. Adam Brumm, arheolog sa Sveučilišta Wollongong iz New South Walesa u Australiji, smatra da su prapovijesni ljudi Saudijske Arabije dijelili zajedničke tradicije i da su ove koje vidite na slikama dio lokalne tradicije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

New Scientist