ZEMALJSKE PROMJENE

Još jedan vulkan na Islandu se sprema eruptirati?

© STR/AFP/GETTY IMAGES

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Grimsvoetn je eruptirao u svibnju, i tako je poslao oblake pepela po cijelom Islandu i zbog toga prouzrokovao kašnjenje letova.

Island ponovo dolazi u fokus svjetskih medija, zahvaljujući novostima s Heklae, koji je jedan od aktivnijih vulkana na Islandu, i koji je, kako se čini, na rubu da izbaci još više uznemirujućeg pepela u nebo u bliskoj budućnosti.

Hekla eruptira otprilike svakih 10 godina u periodu od zadnjih 30 (1981., 1991. i 2000.).

Erupcija na Eyjafjallajökullu u travnju 2010, kreirala je najgori mirnodopski prekid zračnog prometa, sa 100 tisuća ukinutih letova zbog kojih su milijuni ljudi čekali na letove ( i zbog kojih su zrakoplovne kompanije izgubile stotine milijuna dolara). U svibnju ove godine, eruptirao je Grimsvoetn, zbog kojeg su zatvorene zrakoplovne luke, i zbog kojeg su otkazani ili su kasnili nekoliko stotina letova.

Naravno da ne postoji način na koji bi se netko pripremio za erupciju, i ako imate rezervaciju za let preko Zapadne Europe, onda bi trebali uzeti u obzir riječi Islandskog geofizičara Pall Einarssona, koji je izjavio za Ice News prošlog tjedna glede straha u svezi s vulkanom Haka: „Ja o tome pričam već 3. ili 4. godine, ali riječ „uskoro“ izgleda ima jedno značenje za geologe, a potpuno drugačije za novinare.“

Bert Archer thestar.com