SVIJET POD LUPOM

Svjetleće gljive „duhovi“ ponovo su se pojavile u Brazilu nakon 170 godina

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Treehugger

Ako mislite da su svjetleće gljive samo djelo bujne mašte, onda biste trebali ponovno promisliti. Nakon njihovog inicijalnog otkrića1840. godine, shvatilo se da je ovo jedna od naj-bioluminiscentnijih vrsta gljiva poznatih ljudima. Njih se nije imalo prilike ponovno vidjeti sve dok donedavno par primatologa nije na njih naletio u Brazilskom prašumama.

O bioluminiscenciji Matrix World je već pisao.

Ova je gljiva poznata kao Neonothopanus gardneri i jedna je od 71 poznate vrste bioluminiscentnih gljiva – od 100 000 identificiranih vrsta gljiva – i može narasti do dijametra od 7,5 centimetara. Ponekad je zovu „gljiva duh“ zbog jezivog izgleda. Ova vrsta je također otrovna za ljude, a svijetle toliko sjajno da se pri njihovom odsjaju može čitati u tamnoj sobi.

Po izjavi Science Daily, svjetleće gljive je otkrio britanski znanstvenik botaničar George Gardner koji je naletio na grupu dječaka koji su se igrali sa svjetlećim objektima na ulicama Vila de Natividade u Brazilu. On je neke uzorke poslao engleskom Kew Herbariju, gdje je imenovana Agaricus gardneri. Od tada je dobila novo ime: Neonothopanus gardneri.

Tek se 2005. godine ova vrsta ponovno pojavila. Ovaj put ju je ponašao par primatologa; Patricia Izar sa Sveučilišta São Paula i Dorothy Fragaszy sa Sveučilišta Georgie u Atheni. One su sasvim slučajno naletjele na primjerke koji su rasli u podnožju nekog drva koje je trulilo.

Izgleda da je lokalno stanovništvo znalo za postojanje te nevjerojatne gljive i zovu ih flor-de-coco, ili cvijet kokosovog oraha, jer rastu na raspadajućim drvima pindobe patuljaste vrste palme.

Nakon što su kontaktirale brazilskog kemičara Cassius Stevanija, dvije su se znanstvenice vratile slijedeće godine da bi skupile još primjeraka. Stevani, u kolaboraciji sa Sveučilištem Kalifornije u Dan Franciscu i profesorom ekologije i evolucije Dennis Desjardinom, objavili su svoja otkrića o Mycologiai i misterioznim mehanizmima zbog čega ove gljive sjaje.

Science Daily objašnjava:

Znanstvenici vjeruju da ova gljiva stvara svijetlost na isti način kako to rade krijesnice: kroz spajanje kemijskih spojeva pod nazivom luciferini i kroz luciferaze. Luciferaze su enzimi koji pomažu interakciju između luciferina, kisika i vode da bi proizveli nov spoj koji emitira svijetlo, što nam govori da kemikalije koje se spajaju uz pomoć enzima, u gljivama ima na pretek.

Zanimaju li vas druge misterije i ljepote naše planete, pročitajte druge uratke:

SAD: Oluja nalik na gigantski plimni val, ispaljuje munje koje se kreću horizontalno.

Najveći kristali na svijetu: Gigantska kristalna špilja u Meksiku.

Rijeka duginih boja: Caño Cristales, Kolumbija.

Ljepota u svakom zrncu: po prvi puta nevjerojatne fotografije otkrivaju čari običnog PIJESKA.

Bioluminiscencija, zadivljujuća igra svjetlosti i prirode.