MISTERIJE

Anomalije u Sunčevom sustavu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Naše neposredno svemirsko susjedstvo, naš Sunčev sustav prepun je misterija koje dan danas zbunjuju znanstvenu zajednicu i javnost. Iako su astronomija, astrofizika i astrometrija znanosti koje se više ne bi trebale smatrati u povojima, one još uvijek nemaju objašnjenja za mnoga pitanja koja se tiču našeg solarnog sustava. Pa krenimo redom.

Astrometrične anomalije solarnog sustava, su jedna od najčudnijih zagonetki, naročito ako se uzmu u obzir one oko planete Zemlje, po radu koji je objavljen u online knjižnici Sveučilišta Cornell, postoje barem četiri neobjašnjive astrometrične anomalije povezane s astrometričnim podatcima.

Mnoštvo ostataka satelita i letjelica oko Zemlje se ponekad ponaša čudno.

Najviše uznemirava podatak kada letjelica prilazi Zemlji bliže od 2000 kilometara ili manje, često se pojavljuju promjene u orbitalnoj energiji gledano na jedinice mase.

Slijedeća je promjena u Astronomic Unit ili AU što označava Zemljinu udaljenost od Sunca, ta mjera bi trebala biti konstanta no izgleda da se povećava 15 centimetara na godinu.

Pravac leta letjelica Pioneer.

Najpoznatije zemaljske svemirske lutalice letjelice Pioneer sve više usporavaju, od kako su napustile Sunčev sustav. Neki astronomi su uznemireni tim podatkom mada su drugi uvjereni kao je uzrok usporavanja u termalnoj emisiji koja je gotovo identična u obje letjelice.

Mjesec, naš prirodni satelit.

Četvrta anomalija je vezana za mjerenja koja su otkrila povećanje ekscentričnosti Mjesečeve orbite. Zbog ovoga su moguća povećanja u odnosima između plima i oseka na Zemlji. Neobjašnjivo povećanje je mjerljivo u takozvanim tri sigma nivoima.

Cornell smatra da bi modificiranjem Einsteinove teorije relativiteta bilo moguće objasniti ove anomalije, isto onako kao je to Einstein sam uradio 1916. godine da bi objasnio povećanu precesiju periheilona Merkura.

Heksagonalni Saturnovi oblaci.

Jedni od najbizarnijih vremenskih uzoraka koji su zabilježeni u solarnom sustavu snimljeni su na Saturnu, gdje su astronomi zapazili ogromne heksagonalne oblike koji kruže atmosferom sjevernog pola tog planeta, dok su uobičajeni uzorci kružni i njih poznajemo sa svih ostalih planeta kao i s naše. Ovaj oblik koji podsjeća na strukturu saća su spazile NASA-ine letjelice Voyager 1 i 2.

Heksagon je dijametra od gotovo 25.000 kilometara, što znači da bi gotovo 4 Zemlje moglo stati u njega.

Termalne snimke pokazuju kako se heksagon prostire još 100 kilometara u dubinu oblaka.

Na Saturnovom južnom polu znanstvenici su letjelicom Cassini opazili uragan koji podsjeća na oko, dijametra 8.000 kilometara, u njemu se atmosfera kovitla brzinom od 350 milja na sat, i svojim kovitlanjem tvori oblake koji su 30-75 kilometara visoki, što je pet puta viša konstrukcija oblaka nego li uragani mogu stvoriti u zemaljskoj atmosferi.

Iapetus je 17. mjesec Saturna (od 33. trenutačno poznata) i treći najveći. Prvi ga je spazio Jean Dominique Cassini 1671. koji sigurno nije ni mogao smisliti zagonetke koje skriva ovaj satelit. 2004. godine letjelica nazvana po Iapetusovom pronalazaču prošla je ovaj mjesec na 40.000 milja i svijetu otkrila da Iapetus ima mnoge misterije.

Jedna od njih je 12 milja visok uspravni zid koji točno presijeca Iapetusove hemisferu, duljine od 800 milja, što predstavlja najdužu linearnu tvorevinu u solarnom sustavu.

Dobro je poznati kliše da priroda ne stvara pravilne linije, a definitivno ne stvara tri ravne linije, kao što se vidi na slici povrh čudnog ekvatorijalnog brida Iapetu-a. Ta trodupla linearna anomalija je dužine veće od 60 milja.

Dodatna i možda najveća zagonetka Iapetusa je njegov toranj koji nadvisuje okolni teren za više od milju visine.

No pažljivim pregledom planeta ustanovljeno je da takvih konstrukcija ima još više.

Io najbliži mjesec Jupitera, i smatra se najaktivnijim vulkanskim tijelom u Sunčevu sustavu. Voyager je 1979. godine, prvi snimio vulkanske erupcije na ovome mjesecu, ali misterija je u tome da Io pokazuje varijacije i otklone u termalnom otisku s čim se pozabavila i Europska Svemirska Agencija. Do sada se smatralo da je Jupiter isključivi krivac za vulkanske i tremalne reakcije na Io, ali nova istraživanja drže da silikatne erupcije mogu podržati mnoge anomalije s niskom temperaturom. Također znanstvenici smatraju da sumpor teče Iom i da on također može imati uloge u promjenjivom termalnom otisku ovog mjeseca, ali naravno to su tek pretpostavke i ostaje nam da otkrijemo zašto se ovaj Jupiterov mjesec tako čudnovato ponaša.

Slijedi nastavak.