MISTERIJE

Munje, okrugle munje, blue jets, spriteovi, elveovi i drugi čudnovati atmosferski fenomeni

Autor: Ljubica Šaran

Antički ljudi su munje i gromove pripisivali ljutnji i borbi bogova na nebu, te odlike su danas preuzeli neki kršćanski sveci, no nas interesira znanstvena pozadina iza ovih električnih atmosferskih fenomena.

Karta pokazuje prosječan broj udara munja na određenom području u tijeku godine, podatke su prikupili NASA-ini sateliti između 1995. i 2002. godine. Mjesta gdje se udari munje događaju otprilike jedanput godišnje su lila boje , dok mjesta s najviše udaraca munja su crne boje.

Munje najviše udaraju u Republici Kongo u Centralnoj Africi. Ovo područje obiluje pojavom gromova i munja tijekom cijele godine, jer se vlagom bogat zrak s Atlantika konstantno sudara s planinama na kopnu.

Munje najmanje udaraju u polarnim regijama, to jest na Antartiku i Arktiku. Ova područja su prehladna da bi se stvorile oluje koje stvaraju munje.

Munje su, poslije uraganam drugi najčešći atmosferski ubojica na području Sjedinjenih Američkih Država. Svake godine uzrokuju nekoliko milijardi dolara štete i često uzrokuju divlje šumske požare diljem SAD-a. Florida ima najveći broj pojave munja na godišnjem nivou, zbog vlažnog zraka koji dolazi iz Atlantika i Meksičkog Zaljeva, po broju udara su jako blizu i neka područja Alabame, Mississipija, Louisiane i Sjeverne i Južne Karoline.

Iako su atmosferske munje sasvim dobro istražen električni fenomen naše planete, već vjekovima očevici prijavljuju čudne bljeskove na nebu koji se ne mogu ubrojiti u svakidašnje munje, riječ je o famoznim okruglim munjama.

Laboratorijska okrugla munja.

Do 2007. godine, okrugle munje su se više smatrale legendom nego li stvarnom mogućom pojavom dok fizičar Antonio Pavão i postdiplomski student Gerson Paiva sa Sveučilišta Pernambuko nisu uspjeli stvoriti u laboratoriji okruglu munju.

Moguća snimka okrugle munje iz Japana.

Moguća snimka okrugle munje.

Za sada nema dokaza o pravim fotografijama te iste pojave u prirodi već samo nekoliko mogućih prikaza koje dijelimo s vama.

Detaljna mapa atmosferskih električnih fenomena.

Već decenijama očevici prijavljuju i čudne jako brze i gotovo neuhvatljive atmosferske fenomene koji udaraju s vrha oblaka prema gore. Istraživači su konačno 1989. godine uspjeli snimiti ovaj događaj s kamerom, dok je posada Space Shuttlea imala prilike vidjeti ove ekstremno brze atmosferske električne fenomene, iz svemira dok su kružili oko Zemlje. 1994. tim s Univerziteta Alaske iz Fairbanksa uspio je pobliže proučiti ove fenomene i konačno skinuti veo misterije s crvenih spritova (jer se većina pojavljuje u crvenoj boji). Spriteovi se pojavljuju na visini od 45 milja i moguće ih je vidjeti do visine od 60 milja. Uglavnom ne traju duže od desetine sekunde, i zbog toga su dugo bili neuhvatljivi za naše kamere. Spriteove uzrokuju ekstremno jaki električni naboji koji se ponekad događaju unutar gromovitih oluja.

Crveni spriteovi

No crveni spriteovi nisu jedina novootkrivena atmosferska pojava, 1990. godine, slučajnom snimkom ekstra osjetljive noćne kamere s Univerziteta Aljaske opaženi su elveovi, jaki elektromagnetski pulsovi (EMP) koji nastaju iz nekih pražnjenja nastalih munjama. Elveovi su gotovo neuhvatljivi i obično ne traju dulje od tisućitog dijela sekunde što znači da ga obično oko ne može vidjeti već je uhvatljiv samo specijaliziranim kamerama i foto aparatima.

Plavi jetovi.

No imamo i plavi jetove koji se pojavljuju s gornje strane oblaka na visini od 50-100 milja i mogu prijeći po 25 milja prije nego li nestanu. U većini slučajeva traju ne više od četvrtinu sekunde, ali moguće je vidjeti njihovo pojavljivanje golim okom. Obično se pojavljuju na vrhu super-olujnih ćelija, ili na vrhu oblaka koji stvaraju tornada.

Nadamo se da smo vam uspjeli barem malo dočarati neke od atmosferskih fenomena, a za ljubitelje munja predstavljamo malu kolekciju raznoraznih munja sa svih strana svijeta.

Čile, vulkanska erupcija i munje.

Munje u New Mexicu.

Lijepa slika rijetke horizontalne munje.

Još jedna horizontalna munja koja izlazi iz super masivnog olujnog oblaka.

Masovni udar munja.

Udar munje o centar grada Brisbanea.

Vulkanske munje.

Još vulkanskih munja.

Duple munje.

Čileanski vulkan i mnogostruke munje.

Blizak udar takozvane “suhe munje.”

Mnogostruke munje za vrijeme oluje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.