VJEROVALI ILI NE

Vatrena duga

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Svi znamo kako nastaju duge, ali to nije jedini atmosferski fenomen loma svjetlosti duginih boja. Najinteresantnija vrsta duga se zove “vatrena duga” i o njoj ćemo pisati u ovom članku.

Cirkumhorizontalni luk je atmosferski fenomen koji se po narodski zove “vatrena duga”. Pojavljuje se kada je Sunce visoko na nebu, to jest, kada se nalazi na više od 58° od horizonta.

Vatrena duga se tvori kada svjetlost prolazi kroz visinske oblake ciruse, koji su napravljeni od heksagonalnih kristala vode čija donja ploha mora biti paralelna s tlom, da bi se svjetlost pravilno lomila i mogla tvoriti ovu atraktivnu pojavu.

Za razliku od obične kišne duge, čija je vidljivost obično jedva primjetna i čije boje ne dolaze toliko do izražaja, vatrene duge su briljantnih boja i izgledaju fenomenalno na fotografijama čak i s kamera manje rezolucije.

Po pisanju Daily Maila iz Londona, vatrena duga koja se najdulje vidjela je trajala cijeli sat i prostirala se na stotinu kvadratnih milja.

No obično je ovakav fenomen moguće primijetiti na mnogo manjim oblacima jer je potrebno da se ispune mnogi uvjeti da bi se vatrena duga vidjela s tla.

O vatrenim dugama možete više saznati ovdje i ovdje.