U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Ovaj napad listerie mogao bi biti najsmrtonosniji u cijeloj dekadi.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World

Izbijanje ove listerioze vezano je za dinje iz Kolorada, za sada ima 13 smrtnih slučajeva koji su uzrokovani ovom bolešću dok je trenutačno prijavljeno 72 slučaja oboljelih od iste, ali se broj povećava. Listeria se lako može prenijeti s kore dinje u meso dinje kada se siječe nožem.

Izbijanje listerie je povezano s dinjama proizvedenim u Koloradu i za sada je izbijanje ove bolesti uzelo 13 života dok je 72 osobe oboljelo, s time je ovo pojavljivanje listerie „najubitačnije u dekadi.“

Iako je potvrđeno 13 smrti direktno uzrokovanih listerion, Američki Centar za Kontrolu i Prevenciju Bolesti ili CDC: Center for Disease Control and Prevention je izjavio kako je s listeriom povezano 16 smrtnih slučajeva.

Listeria ima dugačak period inkubacije – simptomima bolesti ponekad treba preko mjesec dana da se pojave – i lako se može prenijeti uz pomoć noža s kojim se čisti voće.

Broj smrti se još uvijek može povećati jer kontaminirano voće još može biti u kućama ljudi, i zbog toga bi ovo mogao postati drugi najubitačniji slučaj izbijanja bolesti povezanom s hranom u SAD-u.

Izbijanje bolesti je povezano s proizvođačem Jensen Farm’s Rocky Ford Cantaloupe, i s njihovim dinjama koje su isporučene od dana 29.07 do 10.09.2011. CDC preporuča svima koji imaju sumnjivo voće da ga bace i da dezinficiraju sve površine koje su došle u doticaj s voćem.

O Listeriozi više saznajte ovdje.