S ONE STRANE ZRCALA

Otkrivena ogromna kozmička vlakna koja povezuju Mliječnu stazu s Univerzumom

Astronomi s Australijskog Nacionalnog Sveučilišta su otkrili dokaz o ogromnom vlaknu materije koje povezuje galaktiku Mliječnu Stazu s obližnjim galaktičkim klasterima, koji su slično povezani s ostatkom univerzuma.

„Ispitivanjem pozicija prastarih grupacija zvijezda, koji se nazivaju globularni klasteri, otkrili smo da klasteri tvore uzanu ravan oko Mliječne Staze, i da nisu samo tako slučajno razbacani po nebu,“ izjavio je Dr. Stephan Keller sa Istraživačkog Univerziteta za Astronomiju i Astrofizik s ANU.

„Dodatno k tome, ti isti  mali sateliti koji obavijaju Mliječnu Stazu su u istoj ravni kao i naša galaktika. Mi smo otkrili dokaze o kozmičkim vlaknima koji povezuju ogromna svemirska prostranstva univerzuma. Vlakna s klasterima zvijezda i malim galaktikama oko Mliječne Staze nalikuju pupčanoj vrpci koja je hranila našu galaktiku tijekom njezine mladosti,“ rekao je Keller.

Postoji dvije vrste materije koja tvori univerzum – snena, enigmatska tamna materija i normalna materija koja formira galaktike, zvijezde i planete. „Posljedice Velikog Praska i dominacije tamne materije, učinile su da je obična materija raznesena, kao pjena na vrhu vala, u ogromne međupovezane plahte i vlakna koja se protežu kozmičkim bespućima – nalik na spužvu u našim kuhinjama. „

„No tu prestaje usporedba sa kuhinjskom spužvom jer je gravitacija privukla materiju preko ovih povezujućih vlakana prema velikim komadima materije, i naša otkrića pokazuju kako su globularni klasteri i obližnje galaktike Mliječne Staze dio istog kozmičkog vlakna. Globularni klasteri su sustavi os stotine i tisuće prastarih zvijezda jako zbijenih u nešto nalik lopti. U našem slučaju, većina ovih zvjezdanih klastera su centralna jezgra malih galaktika koje su privučene kroz vlakno univerzuma kroz gravitaciju.,“ izjavio je Keller.

„Jednom kada su ove male galaktike prišle preblizu Mliječne Staze, većina zvijezda je privučena k našoj galaktici, ostavljajući samo jezgru malih galaktika. Smatralo se da je Mliječna Staza narasla do današnje veličine jer je progutala na stotine manjih galaktika kroz kozmičko vrijeme,“ dodao je Keller.

The Daily Galaxy via Australian Mational University.